15okt

Diversiteit in de advocatuur: ‘gewoon doen!’

Vrijwel iedereen in de advocatuur is het er wel over eens dat meer diversiteit wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Een uniforme oplossing ontbreekt evenwel, bleek ook op 10 oktober tijdens het NOvA-innovatieplatform ‘Maak het verschil’. Verschillende sprekers uit de praktijk en de wetenschap kwamen met verklaringen, oplossingen en tips. Bewustwording, leiderschap en een ‘gewoon-doen-mentaliteit’ vormden de rode draad.

IP diversiteit Barbara BosIn haar speech confronteerde Barbara Bos, trainer en jurist bij het College voor de Rechten van de Mens, de 70 deelnemers met hun eigen onbewuste vooroordelen. “Unconscious bias zit in iedereen. Het wordt een probleem als deze vooroordelen meespelen tijdens sollicitaties en je op basis daarvan kandidaten aanneemt. Om dat te voorkomen, is het aan te bevelen om kandidaten te beoordelen op basis van doorslaggevende competenties in plaats van abstracte vacatureteksten”, aldus Bos.

Ook in de aansluitende paneldiscussies gaven diverse sprekers uit de advocatuurlijke praktijk en de wetenschap hun eigen visie op het achterblijven van diversiteit in de advocatuur. "Voor mij gaat diversiteit over de afspiegeling van de samenleving in de organisatie en je er veilig en thuis kunnen voelen," aldus Mohammed Almarini. De advocaat, partner bij Baker & McKenzie, was er duidelijk over: “Internationale voorbeelden laten zien dat bepaalde vormen van anoniem solliciteren kunnen bijdragen tot aanzienlijk meer diversiteit”.

Caroline Pronk, advocaat bij B&C Melissen Advocaten, beaamde dat en voegde daaraan toe: “Toon leiderschap. Als je op zoek gaat naar belangrijke kernwaarden van je kantoor, dan kun je op basis daarvan meer diversiteit incorporeren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat organisaties excelleren en ook meer winst maken als ze waardengedreven opereren waarin ruimte is voor diversiteit.”

“Check je eigen vooroordelen en begin met zelfreflectie”, gaf Nigel Coffi, advocaat bij Recht! Advocaten als advies mee. “Bewustwording is belangrijk. Doe bijvoorbeeld de gratis test via IAT. Dat is een belangrijke eerste stap. Het kan confronterend zijn maar bepaalt ook de mate in hoeverre je wilt veranderen.”

Lex Thijssen, promovendus Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht: “Ondanks dat er al veel gebeurt, is er nog steeds een groot probleem. Makkelijke oplossingen zijn er niet. Echte veranderingen duren lang voordat ze resultaat opleveren. Het is vooral een kwestie van doen. Als de advocatuur echt diverser wil worden, moeten we met z’n allen aan de slag!”

IP diversiteit Panel 1 IP diversiteit Panel 2

Diversiteit en inclusie: bewustwording stimuleren
De NOvA committeert zich om diversiteit en inclusie te betrekken in haar handelen ten opzichte van haar medewerkers, haar leden, rechtzoekenden en het publiek. In dat kader wil NOvA bij advocaten bewustwording creëren omtrent diversiteit en het gesprek hierover stimuleren. Het innovatieplatform Diversiteit in de advocatuur - Maak het verschil is hierop gericht.

 

2019