Advocatuur voor dummies: de advocatuur in een notendop

Op initiatief van de NOvA is in de serie ‘dummies’ nu ook De kleine Advocatuur voor dummies verschenen. Een aanrader voor iedereen die wil weten wat een advocaat is en doet.

lees meer »

Rechtstreekse aansluiting bij Geschillencommissies Advocatuur

Momenteel zijn veel advocatenkantoren nog automatisch aangesloten bij de Geschillencommissies Advocatuur Consumenten en/of Zakelijk middels het overkoepelende registratiemodel via de NOvA. Vanaf 1 januari 2022 verandert dat. Advocatenkantoren die aangesloten willen zijn of blijven, kunnen zich nu rechtstreeks aanmelden.

lees meer »

Podcast De Dag: de kwetsbaarheid van advocaten na Wiersum

De moordenaars van advocaat Derk Wiersum moeten 30 jaar de gevangenis in. Rechtbankverslaggever Mattijs van de Wiel vertelt in podcast De Dag wat er in de rechtszaal tijdens de uitspraak te merken was van de impact die deze zaak heeft op de rechtelijke macht. Lucas Korsten van de NOvA vertelt hoe de advocatuur sinds die fatale dag op 18 september 2019 is veranderd. De NOvA werkt samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid aan betere bescherming voor advocaten.

lees meer »

Leren omgaan met agressie in de weerbaarheidstraining voor advocaten

Advocaten kunnen zich inschrijven voor de weerbaarheidstraining van de NOvA. Deze praktische training biedt advocaten concrete handvatten om in hun dagelijkse praktijk proactief om te gaan met agressie en bedreiging. In 2022 zijn 500 plaatsen kosteloos beschikbaar.

lees meer »

Een onveilig gevoel? Vraag nu een veiligheidsscan aan!

Advocaten moeten hun werk in het kader van een goede rechtsbedeling in een veilige omgeving kunnen doen. In het afgelopen jaar zijn er meerdere situaties geweest waarbij de veiligheid van advocaten ernstig in het geding was. Op initiatief van de NOvA heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid geld ter beschikking gesteld om advocatenkantoren te laten beoordelen op hun (fysieke en digitale) kwetsbaarheid.

lees meer »
30-11-2021

Ook in 2022 weerbaarheidstrainingen voor advocaten

De weerbaarheidstrainingen die de NOvA voor advocaten organiseert blijken in een grote behoefte te voorzien. In de afgelopen maanden waren de trainingen snel volgeboekt en inmiddels hebben 250 advocaten hieraan deelgenomen. In 2022 kan de NOvA een nieuwe serie van 500 trainingen aanbieden. Advocaten kunnen per direct kosteloos voor deze trainingen inschrijven.

lees meer »

30-11-2021

Jeroen Soeteman en Sanne van Oers nieuwe leden van de algemene raad

Tijdens de vergadering van het college van afgevaardigden van de Nederlandse orde van advocaten op 30 november zijn Jeroen Soeteman en Sanne van Oers verkozen tot lid van de algemene raad. Zij starten respectievelijk op 1 januari en 1 april 2022 als bestuurder bij de NOvA.

lees meer »

30-11-2021

Lichte daling financiële bijdrage 2022

Vandaag heeft het college van afgevaardigden het Besluit financiële bijdrage 2022 vastgesteld. Voor advocaten in categorie 1 daalt de financiële bijdrage komend jaar naar € 970, voor advocaten in categorie 2 naar € 317.

lees meer »

30-11-2021

Dilemma: Publiekstrekker?

Uw kantoorgenoot windt zich op over een schadeafhandeling door de Staat en overweegt in een privézaak daartegen te procederen. Een advocaat behartigt de belangen van zijn cliënt, maar kan hij ook zelf als cliënt opkomen voor eigen privébelangen? In het nieuwe dilemma zoekt deze advocaat ook nog eens de publiciteit op terwijl uw kantoor hier niet op zit te wachten. Wat doet u?

lees meer »

Petra van Kampen

"Te koop: verschoningsrecht"

De demissionaire minister voor Rechtsbescherming (althans: het demissionaire kabinet) heeft na een jarenlang ‘njet’ besloten dat de gefinancierde rechtshulp 154 miljoen extra krijgt. Topidee. Tijdelijk dan, dat dan weer wel. Over vijf jaar moet die extra financiering voor een significant deel (90 miljoen) zijn overgenomen door de commerciële kantoren; die moeten geld in een sociaal fonds storten om hun collega’s te helpen (1). Dat is geen nieuw idee.

lees meer »

NOvUM aflevering 5: ‘Inclusiviteit is geen soft onderwerp, maar juist heel rationeel en zakelijk’