Advocatenpas bijna verlopen

Op de achterkant van de advocatenpas staat de vervaldatum. Na de vervaldatum is de pas niet meer te gebruiken. Vraag daarom tijdig een nieuwe pas aan op advocatenpas.advocatenorde.nl

Uitgangspunt is dat er met de nieuwe pas niets verandert aan uw huidige machtigingen en rechten.

Advocatenpas iconGeldigheid en kosten
U kunt bij de nieuwe advocatenpas kiezen voor een geldigheid van drie jaar of vijf jaar. Een advocatenpas met een geldigheid van drie jaar kost € 89,50 excl. btw. Kiest u voor vijf jaar, dan bent u relatief goedkoper uit: € 122,- excl. btw. De cardreader is hierbij inbegrepen.

Beveiliging
In beide gevallen is het standaard beveiligingsniveau Substantial (voorheen STORK-3). Een advocatenpas met certificaat, beveiligingsniveau High (voorheen STORK-4), is alleen mogelijk in combinatie met een geldigheidsperiode van drie jaar.

Beveiligingsniveau Substantial
Voor toegang tot de webapplicaties van de NOvA, Rechtspraak, Raad van State en Hoge Raad is een advocatenpas met beveiligingsniveau Substantial voldoende, ook voor digitaal procederen. Deze pas is ook geschikt om fysieke toegang te krijgen tot de rechtbank of een justitiële inrichting.

Beveiligingsniveau High
Een advocatenpas met beveiligingsniveau High heeft exact hetzelfde uiterlijk en dezelfde eigenschappen, maar bevat bovendien:
• Een beroepscertificaat waarmee u documenten rechtsgeldig digitaal kunt ondertekenen. Daardoor kunt u geheel digitaal werken en hoeft u documenten niet eerst te printen, met een pen te ondertekenen en weer in te scannen.
• Een certificaat waarmee u e-mails digitaal kunt ondertekenen, zodat de ontvanger zeker weet dat het bericht van u afkomstig is. Dit certificaat kunt u ook gebruiken om e-mails versleuteld naar u toe te laten sturen. Met het certificaat kunt u deze ontsleutelen.

Aanvraagprocedure
Als de geldigheid van uw huidige advocatenpas (zie achterzijde) afloopt, dan ontvangt u hierover vanzelf bericht van de leverancier DigiCert+QuoVadis met alle informatie hoe u een nieuwe pas kunt aanvragen. Zodra u bericht krijgt, is het zaak niet te lang te wachten. Het uitleveren van de pas duurt enkele weken. Wij raden daarom aan om uiterlijk één maand voor de vervaldatum een nieuwe advocatenpas aan te vragen.

Gemachtigden kunnen een nieuwe pas voor een advocaat aanvragen wanneer de advocaat hiertoe toestemming heeft verleend via advocatenpas.advocatenorde.nl.

Aflevering
De pas wordt bij u op kantoor afgeleverd, ook in de grote steden, op een datum in overleg. Het blijft wel noodzakelijk dat u de pas persoonlijk in ontvangst neemt. In de aanvraagmodule van DigiCert+QuoVadis krijgt u meer informatie over de betaal- en uitlevermogelijkheden.