Advocaat voor de klas

Voor het komende schooljaar is de NOvA op zoek naar nieuwe basisscholen zodat we de kinderen van groep 8 op een leuke en speelse wijze kunnen informeren over het werk van de advocaat, het recht en de wet.

Met ‘Advocaat voor de klas’ laat de NOvA leerlingen uit groep 8 van de basisschool kennismaken met het recht en de rol van de advocaat. Van rechtsstaat tot grondrechten: het komt allemaal voorbij in een mix van discussie, zelfwerkzaamheid en op waarheid gebaseerde verhalen. Dit gebeurt aan de hand van de lesmethode van de JuniorJurist Academie.

Van workshop tot oefenrechtbank
De lesmethode begint met een interactieve workshop, gegeven door een echte advocaat en een docent van de JuniorJurist Academie. Daarna gaan de leerlingen een aantal weken zelf aan de slag met het tijdschrift Recht & Wet. Dit staat boordevol informatie over de Grondwet, privaat- en publiek recht, de rechterlijke macht en de advocatuur. Het afsluitende hoogtepunt vormt een oefenrechtbank. De kinderen bereiden zelf rechtszaken voor en treden, onder begeleiding van de ‘advocaat voor de klas’, in echte toga’s op als advocaat, officier van justitie en rechter.

Aanmelden voor deelname 
In de komende periode tot eind 2021 hopen wij opnieuw kinderen te enthousiasmeren. Bent u advocaat en vertelt u graag iets meer over uw vak op de school van uw (klein-) kinderen of op een school bij u in de buurt? Dan horen wij graag welke basisschool tijd en interesse heeft om het project ‘Advocaat voor de klas’ in te plannen. Mail de naam van de school en de contactgegevens van de leerkracht van één groep 8 naar advocaatvoordeklas@advocatenorde.nl. Afhankelijk van de locaties van de deelnemende scholen kunnen wij u ook aan een school koppelen. Bij deelname van twee groepen 8 biedt de NOvA de mogelijkheid om één groep 8 te financieren en worden twee advocaten aan de school gekoppeld.

Scholen kunnen zich aanmelden via advocaatvoordeklas@advocatenorde.nl. Wij zorgen voor de match met een advocaat uit de regio.

De Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs heeft, in samenwerking met de betrokken docent en advocaten, de oefenrechtbank vastgelegd.