Alcoholgebruik

Het drinken van alcohol is maatschappelijk geaccepteerd en alcohol is overal verkrijgbaar. Het nuttigen van een drankje op zichzelf is geen probleem, maar als je jezelf herkent in twee of meer van de volgende uitspraken, dan zou je een probleem kunnen hebben met alcohol:

 • Als ik uitga met het idee om slechts één of twee drankjes te drinken, worden het er vaak meer.
 • Ik heb een paar keer geprobeerd te minderen: ik heb het één keer een hele week volgehouden.
 • Ik voel me soms schuldig over mijn alcoholgebruik en over het effect dat het heeft op andere mensen.
 • Andere mensen geven soms commentaar op hoeveel ik drink. Waarom kunnen zij zich niet bemoeien met hun eigen zaken?
 • Ik drink voor de zekerheid graag eerst een paar glazen thuis.
 • Ik voel me altijd beter als ik vrij vroeg op de dag iets drink.
 • Ik rechtvaardig tegenover mezelf dat ik geen alcoholist ben, omdat ik geen sterke drank drink / nooit dronken ben / niet zoveel drink als sommige andere mensen.

Teveel alcohol?
Over het algemeen kent men de gevaren van alcohol. Zo kan het je gezondheid, je privéleven en het leven van de mensen om je heen schaden. Alcoholgebruik kan op lange termijn leiden tot chronische aandoeningen. De gezondheidsraad raadt aan om maximaal één glas alcohol per dag te drinken. Het gebruiken van teveel alcohol is een risicofactor in familie- en relatiebreuken en kan carrièreproblemen veroorzaken.

Vroege stadia

 • Houd een dagboek bij. Schrijf op hoeveel je elke dag drinkt, onder welke omstandigheden en hoe je je erbij voelt. Analyseer het na een paar weken: zoek naar patronen en wees vooral eerlijk tegen jezelf.
 • Ga naar je huisarts en leg eerlijk uit hoeveel je drinkt.
 • Praat met je familie, vrienden en/of collega's en vraag om hun hulp. De kans is groot dat zij je graag helpen.
 • Vermijd plekken waar gedronken wordt. Blijf uit de kroeg. Ga in plaats daarvan naar een koffietentje of naar de bioscoop.
 • Zoek een nieuwe hobby en stop daar tijd en energie in.
 • Wees creatief met non-alcoholische drankjes. Probeer exotische vruchtensappen, smoothies of niet-alcoholische likeuren.

Cognitieve gedragstherapie
Instellingen voor verslavingszorg bieden in Nederland behandelingen aan om te stoppen, te minderen of gecontroleerd alcohol te gebruiken. Dit omvat vaak sessies met een getrainde hulpverlener, die verschillende technieken kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Je zult worden aangemoedigd om de redenen waarom je drinkt, de gevoelens die je misschien probeert te onderdrukken, te onderzoeken en om te praten over het effect dat drinken heeft op je leven. Voor verwijzing naar een hulpverlener kun je naar de huisarts gaan of je kunt, wanneer je zorgverzekering dit vergoedt of je de behandeling zelf wilt betalen, rechtstreeks een hulpverlener kiezen.

Latere stadia

Anonieme Alcoholisten (Nederland)
Anonieme Alcoholisten (AA) is 's werelds grootste afkickprogramma voor alcoholverslaafden. Het is onafhankelijk van enige andere organisatie, deelname is gratis en vertrouwelijkheid is gegarandeerd. AA-bijeenkomsten vinden plaats in het hele land en het advies is om dagelijks aanwezig te zijn gedurende de eerste drie maanden. Sommige mensen maken zich zorgen dat ze tijdens bijeenkomsten mensen tegenkomen die ze kennen, maar iedereen is er om dezelfde reden en ze zullen niemand vertellen dat je aanwezig was. Je kunt echter bijeenkomsten bijwonen op een andere locatie als je dat wilt.

Poliklinische zorg
Een poliklinische behandeling, aangevuld met regelmatige vervolgbehandelingen en eventueel AA-bijeenkomsten en/of opname, is vaak effectief. Aan dit type behandeling kunnen kosten verbonden zijn. Verwijzing kan via je huisarts of je kunt het behandelingscentrum zelf bellen. Als je werk het niet toelaat om een langere periode weg te zijn, dan kun je met je huisarts of behandelaar spreken over vormen van discrete behandeling die gericht zijn op professionals.

Nuchter blijven
Nuchter worden is de eerste van vele stappen. De meeste alcoholexperts hebben ontdekt dat zodra je eenmaal verslaafd bent (geweest), het erg moeilijk is om er volledig vanaf te komen, zelfs na jaren van onthouding. Onderzoek wijst uit dat als je weer begint te drinken, je niet opnieuw begint, maar vanaf het moment waarop je bent gestopt met drinken. Dit is de reden waarom alcoholisten in behandeling zichzelf 'afkickende alcoholisten' noemen. Ze kunnen het zelfs niet aan om slechts gematigd te drinken in sociaal verband.

Tips van 'afkickende alcoholisten’

 • Vermijd omgevingen waar het drinken van alcohol wordt aangemoedigd of deel uitmaakt van de cultuur.
 • Mogelijk moet je het contact met bepaalde mensen verbreken. Je echte vrienden zullen altijd klaar voor je staan.
 • Sta jezelf niet toe om hongerig, boos, eenzaam, moe of verveeld te worden.
 • Denk er niet over om nooit meer te drinken. Geef gewoon voor één dag op, elke dag.
 • Maak volledig gebruik van je AA-sponsor of een goede en begripvolle vriend(in). Bel wanneer je je zwak of kwetsbaar voelt.
 • Accepteer terugval. Een eenmalige uitzondering is niet het einde van de weg naar je nieuwe leven. Begin de volgende dag opnieuw.
 • Zorg fysiek goed voor jezelf.
 • Laat de mensen om je heen weten dat je aan het afkicken bent en dat je alcoholische drankjes afslaat. Als je wilt, gebruik dan een excuus om uit te leggen waarom je niet drinkt: "Ik gebruik antibiotica", "Ik rij".

Bron: www.lawcare.org.uk