Geen vaste tarieven

Geen vaste tarieven

Iedere advocaat mag zelf bepalen hoeveel hij vraagt voor een bepaalde zaak. Dit betekent dat u alle ruimte heeft om met uw advocaat te onderhandelen en prijsafspraken te maken. Bespreek de kosten in het eerste gesprek met de advocaat en laat de afspraken vastleggen in een schriftelijke begroting of een opdrachtbevestiging. Dat voorkomt discussie achteraf. Het eerste gesprek is ook het moment waarop u uw advocaat kunt vragen of u in aanmerking komt voor financiële overheidssteun. Voor mensen die weinig of geen geld hebben betaalt de overheid een deel van de kosten van de advocaat.

De kosten van de advocaat hangen mede af van het aantal uren dat de advocaat aan uw zaak besteedt. Dit aantal uren wordt vervolgens vermenigvuldigd met het afgesproken uurtarief. Als verschillende advocaten aan uw zaak hebben gewerkt, kunnen hun tarieven verschillen. Het uurtarief hangt af van de ervaring en specialisatie van de advocaat. Daarnaast kunnen meespelen: de haast/urgentie van de zaak, de aard van de zaak of andere factoren.

De uurtarieven kunnen sterk variëren: van € 100,- per uur tot meer dan € 500,- per uur. Steeds meer advocatenkantoren tonen de uurtarieven op hun website.

Besef wel dat het lastig is om een nauwkeurige schatting van de kosten te geven. De advocaat kan immers niet voorspellen hoe de zaak loopt en wat de tegenpartij gaat doen. Misschien gaat u, of uw tegenpartij wel in hoger beroep. Dit betekent meer kosten. Denk bijvoorbeeld ook aan getuigen die moeten worden gehoord. Hoe meer dat er zijn, hoe duurder het wordt.

Als u in hoger beroep gaat begint u eigenlijk een nieuwe zaak. U kunt dan ook opnieuw afspraken maken over de kosten. U kunt ook met de advocaat bespreken of hij bereid is een prijsafspraak te maken voor de hele zaak/juridische procedure.