15nov

Financiële bijdrage op de schop: “Meer inkomenscategorieën, meer solidariteit binnen de balie”

De financiële bijdrage: voor elke advocaat de onvermijdelijke prijs voor zelfregulering die samenhangt met de onafhankelijke positie van de advocatuur binnen de rechtsstaat. De vraag is alleen: hoe verdeel je de kosten die de Nederlandse orde van advocaten als publiekrechtelijke beroepsorganisatie maakt zo eerlijk mogelijk over alle 19.000 advocaten? Om de solidariteit binnen de balie te versterken, introduceert de algemene raad in 2025 een nieuw systeem.

Vier vragen aan Jeroen Soeteman, algemeen deken en portefeuillehouder financiën binnen de algemene raad.

Jeroen 0M5A2051 260pxWat gaat er volgend jaar veranderen in de financiële bijdrage?
“Het meest in het oog springt de verdere differentiatie van het aantal inkomenscategorieën. Nu zijn dat er nog twee: tot en met 40.000 euro en daarboven. Verdien je als advocaat onder die grens, dan betaal je een flink lagere financiële bijdrage. Vanaf komend jaar worden dat vijf categorieën: startend met advocaten die minder dan drie jaar op het tableau staan, de advocaat-stagiairs, en daarna met oplopende inkomensgrenzen tot en met 40.000, 80.000, 120.000 euro en hoger. Na constructief overleg met het college van afgevaardigden heeft de algemene raad deze nieuwe categorieindeling vastgesteld.”

Waarom is hiervoor gekozen?
“Door de komst van de Onafhankelijke Toezichthouder Advocatuur sorteert de algemene raad voor op de verwachte stijging van de kosten van het toezicht de komende jaren. Omdat de begroting van de NOvA en daarmee de financiële bijdrage hierdoor ook gaat oplopen, willen we nog meer dan nu de sterkste schouders de zwaarste lasten laten dragen. Door op basis van draagkracht de financiële bijdrage evenredig uit te smeren, ontstaat binnen de balie meer solidariteit met de sociale advocatuur. Het is voor komend jaar overigens niet de bedoeling om méér financiële bijdrage vanuit de balie te incasseren, alleen om nu alvast de nieuwe systematiek toekomstproof te maken.”

Hoe wordt het inkomen en daarmee de inkomenscategorie bepaald?
“Elke advocaat geeft aan de hand van zijn inkomen in principe zelf de juiste inkomenscategorie door via Mijn Orde. Op dit moment is dat het bruto-inkomen uit arbeid. De algemene raad heeft voorgesteld het inkomensbegrip aan te passen naar het door de Belastingdienst geregistreerde inkomen. De hoogte van dit inkomen is eenvoudig te bepalen via het aangifteformulier inkomstenbelasting en ook na de belastingaangifte te downloaden als inkomensverklaring op de website van de Belastingdienst. In december zal duidelijk worden of van dat inkomensbegrip zal worden uitgegaan.”

Wat wordt de financiële bijdrage in 2025? 
“Welk bedrag aan financiële bijdrage exact bij welke inkomenscategorie hoort, is nu nog niet bekend. Daar gaat het college van afgevaardigden over, die dit later zal vaststellen. De bedoeling van de algemene raad is wel om de hoogte van de financiële bijdrage per categorie sterker te laten toenemen, zodat advocaten in de laagste categorie hiervan het meest zullen profiteren.”

Meer informatie
Lees ook: Systematiek financiële bijdrage verandert: ‘sterkste schouders, zwaarste lasten’

2024