Minister Faber van Asiel en Migratie ondermijnt democratische rechtsstaat, NOvA vreest voor gevolgen
De NOvA is geschrokken van de wijze waarop minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie een aantal belangrijke wetsvoorstellen versneld en buiten het normale wetgevingsproces om wil invoeren. Het gaat hierbij om wetsvoorstellen met vergaande consequenties voor asielzoekers, de asielketen en uiteindelijk de rechtsstaat in Nederland. Door de snelheid, de beperkte wetgevingsconsultatie en de vertrouwelijkheid van de wetsvoorstellen, komt de kwaliteit van wetgeving ernstig in het gedrang.
Ondermijning van onze democratische rechtsstaat ligt op de loer.
Een gedegen wetgevingsadvies door de asielketen, waaronder de advocatuur, is van groot belang voor de rechtstaat. Toch gebeurt dit nu niet. Dit terwijl de commissie rechtsstatelijke toets regeerprogramma in oktober 2024 nog rode vlaggen plaatste bij de voorgenomen asielmaatregelen van het kabinet. Algemeen deken Sanne van Oers: “Als er wél om een advies wordt gevraagd, moet dit binnen één week en is de consultatie vertrouwelijk. De totstandkoming, maar ook het zorgvuldig bestuderen van een wetsvoorstel vergt tijd. Ditzelfde geldt voor een analyse en een afgewogen advies. Wij en andere partners in de asielketen worden zo gewoon buitenspel gezet.”
Grote gevolgen
Het is ongebruikelijk dat een wetsvoorstel vertrouwelijk in consultatie gaat. Waarom dat gebeurt, is niet toegelicht of duidelijk geworden. “Wij vrezen dat deze gang van zaken vaker gaat voorkomen en grote gevolgen heeft voor onze democratische rechtsstaat”, aldus Van Oers. Zij roept de minister op te zorgen voor een gedegen en gedragen wetgevingsproces.
Discriminerende werking
Het ministerie heeft de NOvA gevraagd binnen één week te reageren op het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000’. Hierin wordt een tweestatusstelsel geïntroduceerd en de vereisten bij nareis aangescherpt. De NOvA ontraadt dit en heeft grote zorgen over de mogelijk discriminerende werking die van deze regelgeving uit zou kunnen gaan. De belangen van kwetsbare mensen, waaronder kinderen worden onvoldoende gewaarborgd. Dat de minister dit wetsvoorstel met stoom en kokend water wil invoeren, maakt het mede daarom extra kwalijk.
Meer informatie
Wetgevingsadvies Vreemdelingenwet 2000
Artikel Volkskrant (7 december 2024)