• 24jun

   Wat is de rechtsstaat ons waard?

   Afgelopen maandag ging algemeen deken Frans Knüppe met Gerrit van der Burg (OM) en Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Hilde Palland (CDA) het debat aan over de stelling: ‘toegang tot de rechter is een grondrecht: er moeten geen drempels worden opgelegd om naar de rechter te kunnen stappen’. De discussie maakte deel uit van de Rechtsstaatpoort, een serie debatten over de staat van de rechtsstaat.

   2021 lees meer
  • 8jun

   NOvA verduidelijkt bezwaren tegen uitbreiding taakstrafverbod in Eerste Kamer

   Vandaag hield de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst over de Wet uitbreiding taakstrafverbod. Vertegenwoordigers van de Raad voor de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de Reclassering, de veiligheidsbranche en de NOvA presenteerden hier hun visie aan de senatoren. AR-lid Petra van Kampen uitte de principiële bezwaren van de NOvA: “De plicht om een bepaalde straf op te leggen beperkt de rechterlijke straftoemetingsvrijheid.”

   2021 lees meer
  • 26apr

   Bedenkingen bij invoering van de alcoholmeter

   De NOvA heeft de minister van Justitie en Veiligheid laten weten bedenkingen te hebben bij invoering van de alcoholmeter. Naast de nodige vraagtekens bij de noodzaak en effectiviteit is ook de betrouwbaarheid van de alcoholmeter niet boven iedere twijfel verheven.

   2021 lees meer
  • 22apr
  • 1apr

   Gratis standaard consult bij een OM-strafbeschikking

   Verdachten die zich op vrije voeten bevinden kunnen een gratis gesprek met een advocaat krijgen. Verdachten kunnen dit ‘standaard consult’ krijgen voorafgaand aan het verhoor bij de officier van justitie wegens de oplegging van een strafbeschikking. Vanaf 1 april 2021 wijst het Openbaar Ministerie in uitnodigingen voor een dergelijk verhoor de verdachte op die mogelijkheid. Er vindt geen draagkrachttoets plaats en er wordt geen eigen bijdrage opgelegd.

   2021 lees meer