Advocatenpas

De advocatenpas is een persoonsgebonden pas waarmee advocaten of gemachtigden kunnen inloggen op beveiligde online applicaties van de NOvA (waaronder Mijn Orde) en de Raad voor de rechtspraak. De advocatenpas doet ook dienst als pas waarmee advocaten toegang krijgen tot gevangenissen en rechtbanken.

Advocatenpas in de handDigitaal
Het is ook mogelijk om een digitale advocatenpas-app bestellen in plaats van de fysieke advocatenpas. Met de app kunnen advocaten op hun mobiele telefoon eenvoudig inloggen bij het advocatenpasportaal en Mijn Orde, maar bijvoorbeeld ook bij de Rechtspraak. Voor wie een klassieke advocatenpas met cardreader prefereert, blijft dit uiteraard mogelijk.

 

Zorgvuldig
Vanwege de mogelijkheden die de pas biedt voor zowel digitale als fysieke legitimatie, is het van groot belang zorgvuldig met deze pas om te gaan. Er geldt een goed beveiligingsniveau op de passen door het gebruik van niet alleen gebruikersnaam en wachtwoord maar ook een OTP. Daarnaast wordt de pas in persoon uitgereikt. De combinatie van die twee factoren zorgt ervoor dat de pas ook binnen de Rechtspraak voor digitaal procederen wordt geaccepteerd.

Vervaldatum van de pas
De advocatenpas en -app is geldig voor een periode van drie of vijf jaar. Op de achterkant van de pas staat de vervaldatum. Na de vervaldatum is de pas niet meer te gebruiken. Vraag daarom tijdig een nieuwe advocatenpas of -app aan op advocatenpas.advocatenorde.nl

Het uitleveren van de pas kan enkele weken duren. Het is daarom verstandig de nieuwe pas aan te vragen uiterlijk een maand voordat de oude pas verloopt.

Werkt u niet meer in de advocatuur, knip uw advocatenpas door en gooi hem weg. Daarmee wordt mogelijk misbruik van uw pas voorkomen.

Meer informatie