Advocatenpas-app

Sinds 15 november 2021 kan iedere advocaat die dat wil een digitale advocatenpas-app bestellen in plaats van de fysieke advocatenpas. Met de app kunnen advocaten op hun mobiele telefoon eenvoudig inloggen bij het advocatenpasportaal en Mijn Orde, maar bijvoorbeeld ook bij de Rechtspraak.

Voor wie een klassieke advocatenpas met cardreader prefereert, blijft dit uiteraard mogelijk.

De deelnemers aan de recente pilot met de advocatenpass-app geven de app gemiddeld het cijfer 9. Unaniem verkiezen zij de app boven de fysieke pas. De voordelen liegen er dan ook niet om: altijd en overal in één klik kunnen inloggen met je mobiele telefoon. Een extra cardreader en het invoeren van aparte codes zijn niet meer nodig. De aanschaf valt ook iets voordeliger uit.

De keuze is aan u
Afhankelijk van uw situatie zijn er de volgende mogelijkheden:

NOVA schema advocaten-app V8

 

Alle bovengenoemde prijzen zijn exclusief btw, administratie- en uitleveringskosten.

Let op: de advocatenpas-app kan slechts éénmalig worden geactiveerd op één telefoon. Bij verlies, diefstal of vervanging dient een nieuwe activeringscode te worden aangevraagd. Dit geldt ook als de app of de activering wordt verwijderd.
De activering van de app op uw nieuwe smartphone kost € 46,- exclusief btw, administratie- en uitleveringskosten en heeft daarna dezelfde verloopdatum als de oude app. 

 

Advocaten van wie de advocatenpas bijna verloopt ontvangen van leverancier DigiCert+QuoVadis zes weken van tevoren bericht dat zij hun advocatenpas kunnen verlengen in het advocatenpasportaal. Kiest u voor de fysieke variant, dan krijgt u de bekende advocatenpas met chip en cardreader. Kiest u voor de app, dan ontvangt u daarbij een advocatenpas zonder chip voor toegang tot gerechten en justitiële inrichtingen. In beide varianten hebt u de keuze tussen een geldigheid van drie of vijf jaar.
Nieuw beëdigde advocaten die voor het eerst een advocatenpas aanvragen, hebben dezelfde keuzemogelijkheden.
• Voor gemachtigden geldt bijna hetzelfde, met dien verstande dat zij voor inlogdoeleinden alleen kunnen kiezen tussen de klassieke advocatenpas met cardreader en een advocatenpas-app zonder fysieke pas.
Advocaten met een advocatenpas die nog geruime tijd geldig is, kunnen deze (tegen gereduceerd tarief) omzetten naar een advocatenpas-app. In dat geval behoudt u voor toegangsdoeleinden uw huidige advocatenpas. De chip wordt automatisch onbruikbaar zodra de app is geïnstalleerd. Deze app-/pascombinatie behoudt de geldigheidsperiode van de huidige pas.
• Voor advocaten die een extra beveiligingscertificaat willen, is en blijft alleen de fysieke pas met cardreader beschikbaar met een geldigheidsperiode van drie jaar.

Zo werkt de advocatenpas-app
Om in te loggen op een webdienst (bijvoorbeeld van de NOvA of de Rechtspraak) vult u alleen uw A- of G-nummer in. In de advocatenpas-app op uw telefoon verschijnt nu automatisch een notificatie dat er een aanmeldverzoek is. Ontgrendel uw telefoon en vervolgens de advocatenpas-app. Dat kan met een pincode of – afhankelijk van uw toestel – met een vingerafdruk of FaceID. Vervolgens hoeft u in de app alleen maar op ‘goedkeuren’ te klikken, waarna het systeem dit herkent en u wordt ingelogd op de webdienst. U hoeft dus geen aparte codes meer te genereren met een cardreader en deze over te tikken.

Advocatenpas-app downloaden en installeren
SafeNet MobilePASSDe advocatenpas-app kunt u downloaden in de app-winkels van Google en Apple. Let op: de naam van de app is SafeNet MobilePASS+. U herkent deze app aan het hiernaast getoonde logo. Om de app te kunnen gebruiken heeft u eenmalig een activeringscode nodig. Deze code ontvangt u, samen met een instructie om de app te installeren, persoonlijk per koerier als u de advocatenpas-app bestelt bij DigiCert+QuoVadis. Net als bij de reguliere advocatenpas dient u zich hiervoor te legitimeren.

 

Meer informatie