12okt

Advocaten gedupeerden toeslagenaffaire: compensatie moet snel beter

Advocaten die gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire bijstaan, zien nog veel misgaan tijdens het compensatieproces. Vandaag stuurden zij hierover een brief aan de Tweede Kamer.

Toeslagenaffaire kinderopvang iStock-612854998Het ontbreken van dossiers, het lange wachten van gedupeerde ouders voordat hun zaak in behandeling genomen wordt en het ontbreken van voldoende schade-experts om schade vast te stellen, zorgen voor grote problemen. De NOvA ziet hierin een bevestiging van de kritiek die onlangs is geuit door de Nationale Ombudsman in zijn rapport ‘Klacht gegrond, maar geen oplossing’.

De Nederlandse orde van advocaten deelt deze zorgen en werkt samen met deze advocaten aan een voorstel om de knelpunten in het proces sneller op te lossen. Het is de bedoeling om het verbetervoorstel namens de toegevoegde advocaten en de NOvA op korte termijn aan te bieden aan staatssecretaris Van Huffelen (Financiën - Toeslagen en Douane). Binnenkort geven de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) een overzicht van de signalen die zij die afgelopen periode hebben ontvangen.

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen sinds maart dit jaar gratis rechtsbijstand van een advocaat krijgen. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een regeling getroffen. De RvR voert deze regeling uit. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. 

 Zie ook:

2021