30sep

Advocaten kunnen weer terugbelverzoeken indienen bij PI’s

Strafrechtadvocaten kunnen gedetineerde cliënten vanaf 1 oktober ook bereiken door een terugbelverzoek bij de penitentiaire inrichting in te dienen. Dat was sinds 31 augustus 2020 niet meer mogelijk. Dit is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. Voor contact kon de advocatuur alleen gebruikmaken van de MyTelio-app of een 0900-nummer.

Telefoon iStock-1026979742De NOvA heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVSJA) herhaaldelijk aandacht gevraagd hiervoor. Advocaten gaven namelijk aan dat het uitsluitend gebruikmaken van de MyTelio-app of het 0900-nummer niet altijd (praktisch) haalbaar is en belemmerend werkt. Uit evaluatie onder de inrichtingen van DJI blijkt nu ook dat exclusief gebruik van de MyTelio-app geen brede ingang heeft gevonden en niet heeft geleid tot de beoogde verlichting van de administratieve lasten.

Keuze aan advocaat
Vanaf 1 oktober kunnen advocaten daarom kiezen op welke manier zij in contact willen komen met hun cliënt: een terugbelverzoek bij de penitentiaire inrichting of via de MyTelio-app of het 0900-nummer. Het blijft de verantwoordelijkheid van de advocaat om het contact met zijn (gedetineerde) cliënt te leggen en te controleren of de berichtgeving is aangekomen.

Meer informatie
Publicatie Staatscourant circulaire terugbelverzoeken binnen penitentiaire inrichtingen

2022