22jan

Avondklok en advocatuur

Vanaf zaterdag 23 januari is het alleen toegestaan tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan als dat noodzakelijk is. Een geldige reden hiervoor is onder andere “als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.”

Avondklok - iStock-1215672403Voorbeelden voor advocaten van geldige werkgerelateerde redenen om tijdens de avondklok naar buiten te gaan zijn onder meer een avondzitting of een piketmelding van de Raad voor Rechtsbijstand. U dient dan wel te allen tijde te beschikken over een ingevuld formulier Eigen verklaring avondklok en een formulier Werkgeversverklaring avondklok.

Twee verklaringen
De NOvA constateert dat het voor advocaten administratief belastend en juridisch mogelijk niet houdbaar is om twee verklaringen te vragen. De NOvA heeft dit gemeld bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. In reactie hierop laat het ministerie weten: “Deze verplichting geldt voor iedereen. Eenduidigheid is nodig voor degenen die de avondklok moeten handhaven”.

Zie ook:
Avondklok op rijksoverheid.nl
• Download: formulier Eigen verklaring avondklok
• Download: formulier Werkgeversverklaring avondklok
Bericht Raad voor de Rechtspraak
Dossier corona

2021