26jan

De NOvA biedt tijdelijke oplossing voor EBI-advocaten

De directeur van de EBI in Vught heeft vanwege de aanhouding van een advocaat een verbod ingesteld op het meenemen van een laptop door advocaten die hun cliënt willen bezoeken. De NOvA vindt een dergelijk algeheel verbod vanwege een incident niet te rechtvaardigen.

DatastickOm advocaten toch in de gelegenheid te stellen hun werk te kunnen doen en dossiers met hun cliënt te kunnen bespreken is de NOvA op zoek gegaan naar een noodoplossing. Die is gevonden in een speciale beveiligde datastick. Hiermee kunnen advocaten grote bestanden meenemen naar hun cliënt in de EBI. De datastick kan gekoppeld worden aan een door de EBI ter beschikking gestelde DSJ-laptop. De datastick komt voor op de door DJI verstrekte lijst van toegestane usb-gegevensdragers en voldoet derhalve aan de door hen gestelde criteria.

De NOvA heeft een audit op de DSJ-laptop van de EBI laten uitvoeren. De voorlopige conclusie is dat de gegevens die via de datastick op de laptop terechtkomen, uit de laptop verdwijnen nadat de laptop is afgesloten én opnieuw is opgestart. Het is dus van groot belang dat de beide handelingen op de laptop worden uitgevoerd vóórdat deze bij vertrek uit de EBI weer wordt ingeleverd.

De NOvA benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat vanwege een disproportionele maatregel en zal met het ministerie van Justitie en de directie van EBI in gesprek blijven. Inzet van de NOvA daarbij is dat advocaten weer hun eigen laptop kunnen gebruiken bij hun bezoek aan cliënten in de EBI. De datastick wordt om niet aangeboden door de Nederlandse orde van advocaten aan advocaten die op dit moment een cliënt in de EBI hebben.

 

2022