14feb

Experiment echtscheiding geopend voor deelname advocaten

Vanaf 14 februari 2022 kunnen advocaten en mediators zich aanmelden voor deelname aan de Subsidieregeling experiment echtscheiding van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). Samen met de NOvA, het Juridisch Loket, de MfN, de vFAS en Uitelkaar.nl wil de Raad beter en gerichter voldoen aan de (rechts)hulpvraag van burgers bij hun echtscheiding.

Scheiden - iStock-1286301474Via de Subsidieregeling experiment echtscheiding onderzoekt de Raad een vernieuwing in het aanvraagproces voor echtscheidingen en de opbouw van de vergoeding voor de werkzaamheden. Advocaten en mediators met bovengemiddelde kennis, kunde en specifieke ervaring in scheidingen en scheiding-gerelateerde zaken kunnen in het experiment echtscheiding het benodigde maatwerk leveren aan rechtzoekenden.

Voorwaarden voor deelname
Advocaten die willen deelnemen aan het experiment echtscheiding dienen bij de Raad ingeschreven te staan met de specialisatie personen- en familierecht. Verder moet een advocaat in 2019, 2020 of 2021 ten minste 20 echtscheidingszaken of echtscheiding-gerelateerde zaken hebben behandeld. Lees meer over de zaakcodes die hierbij gelden in de veelgestelde vragen op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Vergoedingen basisrechtshulppakketten
Aan ieder basisrechtshulppakket (partners wel/niet on speaking terms met/zonder minderjarige kinderen) is een vaststaand aantal punten toegekend. Hetzelfde geldt voor eventuele add-ons. De vergoeding voor rechtsbijstand op basis van het experiment is ten minste even hoog als de vergoeding die u op grond van de Wrb voor een zaak ontvangt.

Aanmelding en matching
Aanmelden voor deelname aan de Subsidieregeling experiment echtscheiding kan vanaf 14 februari via het formulier op de website van de Raad voor Rechtbijstand. Dit kan tot en met 31 december 2022. Wanneer u voldoet aan de kwaliteitscriteria dan wordt u toegelaten tot de matchingpoule en gematcht met een rechtzoekende. Rechtzoekenden kunnen vanaf 1 april 2022 een aanvraag voor gefinancierde rechtsbijstand doen, voorafgegaan door een diagnose van het Juridisch Loket. Deze regeling loopt tot 26 maart 2023.

Meer informatie 
Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand vindt u alle relevante informatie, zoals de doelstelling van het experiment, de aanmeldprocedure, de voorwaarden voor deelname, de werking van de basisrechtshulppakketten en eventuele add-ons, het proces van matching met rechtzoekenden en de vergoedingen. Hier vindt u ook antwoorden op de veelgestelde vragen. Met overige vragen kunt u mailen naar scheiden@rvr.org.

2022