29okt

Groen licht voor digitaal procederen civiel en bestuursrecht

De plannen van de Raad voor de Rechtspraak (Rvdr) om digitaal procederen in civiel en bestuursrecht mogelijk te maken zijn beoordeeld door het Bureau ICT-toetsing (BIT) en hebben het vertrouwen van Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Digitaal procederenNa het stopzetten van KEI heeft de Rvdr een nieuwe aanpak voor digitaal procederen gekozen, het zogenaamde Basisplan digitaal procederen civiel en bestuursrecht. De bedoeling is dat het mogelijk wordt om zaken digitaal in te dienen en digitaal stukken uit te wisselen. Daarnaast gaat de correspondentie met de Rechtspraak en het bekijken van het zaaksdossier digitaal verlopen.

De NOvA is blij dat er een nieuwe stap is genomen in het digitaal toegankelijk maken van de rechtspraak en overlegt verder met de Rvdr over de implementatie van de digitale werkwijze.

Het Basisplan gaat alleen over bestuursrecht en civiel recht. Voor de rechtsgebieden strafrecht en toezicht, waar al digitaal wordt gewerkt, gaat de huidige werkwijze verder. Ook in asiel- en bewaringszaken gaat de bestaande digitale werkwijze door.

Zie ook:

2020