7nov

Nummerherkenningssysteem heeft gefaald; aangepast na signaal advocaat

De NOvA kreeg vorige week een signaal van een strafrechtadvocaat dat er een telefoongesprek met een cliënt in een penitentiaire inrichting is opgenomen en afgeluisterd. Ondanks dat dit kantoor hun telefoonnummers had geregistreerd in het nummerherkenningssysteem, waardoor deze nummers moeten worden afgeschermd, is dat niet gebeurd. Het gesprek is opgenomen en daarnaast ook nog eens afgeluisterd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De NOvA heeft dit signaal direct doorgegeven aan DJI en de telefoonprovider van DJI, Telio. Wij vinden deze onvolkomenheid in het systeem een zeer ernstige zaak en sturen aan op onafhankelijk onderzoek. Deze fouten zijn niet eerder gesignaleerd door Telio of DJI.

Na het signaal van de NOvA heeft Telio onderzoek ingesteld. Uit een eerste onderzoek van Telio is gebleken dat het om een programmeerfout gaat. Toen duidelijk was waar de fout zat, is dat afgelopen maandag - binnen een uur - hersteld door Telio.

Nummerherkenning afluisterenDe NOvA wil weten om hoeveel gesprekken het is gegaan. Uit onderzoek van Telio is gebleken dat als gevolg van deze programmeerfout sinds 2017 circa 3000 gesprekken zijn opgenomen. Inmiddels zijn deze gesprekken allemaal door Telio gewist. Over het aantal gesprekken in de periode van 2013 tot 2017 zijn op dit moment nog geen gegevens bekend. Ook is onbekend of er nog andere gesprekken zijn afgeluisterd en zo ja, hoeveel.

De NOvA is blij met het signaal van het advocatenkantoor. Voor de NOvA staat voorop dat een cliënt altijd in vertrouwen een gesprek kan voeren met zijn advocaat. Hier is het nummerherkenningssysteem ook voor bedoeld: als je als advocaat je telefoonnummer(s) hierin registreert, moet je aan je cliënt kunnen garanderen dat het gesprek niet kan worden opgenomen of worden afgeluisterd.

De NOvA tilt zwaar aan de tekortkomingen en zal met het ministerie van Justitie en Veiligheid in overleg gaan. Het moet volstrekt zeker zijn dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren en dat het systeem waterdicht is.

In de media
AD: Justitie blundert: acht maanden lang gesprekken met gevangenen opgenomen
NRC: Minister Dekker: onderzoek naar opnames advocatengesprekken
RTL4: 'Ernstige zaak': 3000 gesprekken advocaten en gevangenen opgenomen
NOS: Duizenden vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en gevangenen opgenomen
NOS : AR-lid Bert Fibbe in het Journaal (vanaf 11.59)
BNR: Duizenden gesprekken tussen advocaten en cliënten afgeluisterd

2018