18okt

Oproep bijwonen Tweede Kamerdebat gefinancierde rechtsbijstand

Donderdag 7 november debatteert de Tweede Kamer over de plannen van minister Dekker voor de gefinancierde rechtsbijstand. De NOvA roept alle advocaten op om 10.00 uur het debat bij te wonen in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Laat aan de politiek zien en horen dat dat u staat voor de rechtzoekende en dat u zich keert tegen de afbraak van het stelsel!

Minister Dekker blijft doof voor de argumenten van de sociale advocatuur. Ondanks duidelijke aanbevelingen van diverse commissies (Van der Meer, Wolfsen, Barkhuysen) is er nog steeds geen sprake van een redelijke vergoeding. De 127 miljoen die nodig zijn om tot redelijke vergoedingen te komen (conclusie Commissie Van der Meer 2017), blijven uit. Zelfs een oproep tot een overbruggingsmaatregel van 25 tot 30 miljoen euro gedurende een aantal jaren voor de groep sociaal advocaten die geen perspectief hebben, wordt door de minister genegeerd.

In de eerste twee weken van 2020 voeren strafrechtadvocaten actie door in die weken geen piketmeldingen aan te nemen. Ook andere sociaal advocaten actief in onder meer het familierecht, de wet verplichte ggz, BOPZ en het asielrecht voeren actie. De NOvA voert maandag 21 oktober overleg met de specialisatieverenigingen over eventuele verdere acties hierna.

Het debat in de Tweede Kamer duurt van 10.00 uur tot 13.00 uur. In verband met wachttijd bij de beveiliging raden we u aan om niet later dan 09.30 uur bij de Tweede Kamer te zijn. Een routebeschrijving kunt u hier vinden.

Lees ook:

2019