31jan

Veilig mailen met de Rechtspraak vervangt de fax

Vanaf 1 februari 2022 behoort faxen met de Rechtspraak tot het verleden. Als veilig alternatief om vertrouwelijke informatie met de Rechtspraak uit te wisselen, kunnen advocaten gebruikmaken van Veilig Mailen.

Het einde van het fax-tijdperk is nabij, kondigde de Rechtspraak afgelopen najaar aan (zie ook de Ordeberichten van de NOvA van 5 oktober en 16 december 2021). Inmiddels is het 5 voor 12: op 31 januari 2022 kunnen de laatste faxen worden verstuurd.

Als symbolisch eerbetoon aan dit ooit zo moderne maar inmiddels achterhaalde communicatiemiddel stuurde algemeen deken Robert Crince le Roy van de NOvA een laatste faxbericht aan Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

Laatste fax 31012022Veilig Mailen en andere alternatieven
In de procesreglementen is de mogelijkheid om te faxen vanaf 1 februari vervangen door Veilig Mailen. Advocaten die de Rechtspraak incidenteel vertrouwelijke informatie wil sturen, kunnen kosteloos en zonder abonnement een Veilig Mailcontact starten via rechtspraak.nl. Advocaten die geregeld stukken naar de Rechtspraak sturen, kunnen een abonnement afsluiten bij een gecertificeerde aanbieder van Veilig Mailen. Communiceert u al digitaal met de Rechtspraak via Mijn Rechtspraak, Mijn Strafdossier of Mijn Bewind? Dan kunt u documenten en berichten via dat beveiligde webportaal blijven sturen. U kunt documenten en dossierstukken ook nog steeds opsturen of afgeven bij de rechtbank, het hof of college.

Noodvoorziening Zivver verlengd
Advocaten die via de tijdelijke noodvoorziening gebruikmaken van Zivver hebben in december 2021 van de Rechtspraak een mail ontvangen over het einde van hun gratis abonnement. Dit was speciaal in het leven geroepen om de gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Op aandringen van de NOvA is de termijn voor het kosteloos gebruik van Zivver met een maand verlengd tot 1 maart 2022, om advocaten voldoende voorbereidingstijd te geven om het vervangen van de fax goed in te regelen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Veilig mailen op rechtspraak.nl. Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen. Met overige vragen kunt u terecht bij het Rechtspraak Servicecentrum.

2022