25jun

Wet mediation van de baan vanwege ‘onvoldoende draagvlak’

De minister voor Rechtsbescherming heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten het conceptwetsvoorstel Bevordering mediation niet in consultatie te brengen. Dit mede omdat er ‘onvoldoende draagvlak’ bestaat binnen de beroepsgroep. Ook de NOvA heeft zich al eerder uitgelaten tegen een dergelijke wettelijke regulering, en benadrukt daarbij juist het dejuridiserende aspect van mediation.

Mediation iStock-1146914118Naar aanleiding van de reacties van verschillende partijen op het conceptwetsvoorstel komt de minister tot de conclusie dat er geen draagvlak is voor het voorstel. Dit geldt zowel voor het wettelijke register als voor de stimulerende maatregelen.

Wettelijke regeling contraproductief
De NOvA uitte al in 2016 haar bezwaren tegen (over)regulering van mediation en noemde een eventuele wettelijke regeling ‘contraproductief’. Dat neemt niet weg dat de NOvA mediation onverkort een belangrijk instrument vindt voor geschilbeslechting. De NOvA blijft dan ook graag met de minister meedenken over andere manieren om mediation te stimuleren, zoals ook in de Kamerbrief van vandaag aangegeven.

2021