15nov

Advocatenpas nu ook als app verkrijgbaar

Vanaf 15 november kan iedere advocaat die dat wil een digitale advocatenpas-app (i.c.m. een advocatenpas zonder chip voor toegang) bestellen in plaats van de fysieke advocatenpas met chip en een cardreader. Met de app kunnen advocaten op hun mobiele telefoon eenvoudig inloggen bij het advocatenpasportaal en Mijn Orde, maar bijvoorbeeld ook bij de Rechtspraak. Voor wie een klassieke advocatenpas met cardreader prefereert, blijft dit uiteraard mogelijk.

De deelnemers aan de recente pilot met de advocatenpass-app geven de app gemiddeld het cijfer 9. Unaniem verkiezen zij de app boven de fysieke pas. De voordelen liegen er dan ook niet om: altijd en overal in één klik kunnen inloggen met je mobiele telefoon, een extra cardreader en het invoeren van aparte codes zijn niet meer nodig. De aanschaf valt ook iets voordeliger uit.

De keuze is aan u
Afhankelijk van uw situatie zijn er de volgende mogelijkheden:

NOVA schema advocaten-app V8

Advocaten van wie de advocatenpas bijna verloopt ontvangen van leverancier DigiCert+QuoVadis zes weken van tevoren bericht dat zij hun advocatenpas kunnen verlengen in het advocatenpasportaal. Kiest u voor de fysieke variant, dan krijgt u de bekende advocatenpas met chip en cardreader. Kiest u voor de app, dan ontvangt u daarbij een advocatenpas zonder chip voor toegang tot gerechten en justitiële inrichtingen. In beide varianten hebt u de keuze tussen een geldigheid van drie of vijf jaar.
Nieuw beëdigde advocaten die voor het eerst een advocatenpas aanvragen, hebben dezelfde keuzemogelijkheden.
• Voor gemachtigden geldt bijna hetzelfde, met dien verstande dat zij voor inlogdoeleinden alleen kunnen kiezen tussen de klassieke advocatenpas met cardreader en een advocatenpas-app zonder fysieke pas.
Advocaten met een advocatenpas die nog geruime tijd geldig is, kunnen deze (tegen gereduceerd tarief) omzetten naar een advocatenpas-app. In dat geval behoudt u voor toegangsdoeleinden uw huidige advocatenpas. De chip wordt automatisch onbruikbaar zodra de app is geïnstalleerd. Deze app-/pascombinatie behoudt de geldigheidsperiode van de huidige pas.
• Voor advocaten die een extra beveiligingscertificaat willen, is en blijft alleen de fysieke pas met cardreader beschikbaar met een geldigheidsperiode van drie jaar.

Zo werkt de advocatenpas-app
Om in te loggen op een webdienst (bijvoorbeeld van de NOvA of de Rechtspraak) vult u alleen uw A-nummer in. In de advocatenpas-app op uw telefoon verschijnt nu automatisch een notificatie dat er een aanmeldverzoek is. Ontgrendel uw telefoon en vervolgens de advocatenpas-app. Dat kan met een pincode of – afhankelijk van uw toestel – met een vingerafdruk of FaceID. Vervolgens hoeft u in de app alleen maar op ‘goedkeuren’ te klikken, waarna het systeem dit herkent en u wordt ingelogd op de webdienst. U hoeft dus geen aparte codes meer te genereren met een cardreader en deze over te tikken.

Advocatenpas-app downloaden en installeren
SafeNet MobilePASSDe advocatenpas-app kunt u downloaden in de app-winkels van Google en Apple. Let op: de naam van de app is SafeNet MobilePASS+. U herkent deze app aan het hiernaast getoonde logo. Om de app te kunnen gebruiken heeft u eenmalig een activeringscode nodig. Deze code ontvangt u, samen met een instructie om de app te installeren, persoonlijk per koerier als u de advocatenpas-app bestelt bij QuoVadis. Net als bij de reguliere advocatenpas dient u zich hiervoor te legitimeren.

Meer informatie
• Download de Keuzehulp advocatenpas en -app
• Raadpleeg de antwoorden op de veelgestelde vragen
• Heeft u vragen over het aanvragen en de aflevering van advocatenpas(-app), of technische vragen hierover? Neem dan contact op met leverancier DigiCert+QuoVadis via 030-2324320 of qv.advocatenpas@digicert.com.
• Voor andere vragen kunt u contact opnemen met het informatiepunt van de NOvA, via 070-3353554 of informatiepunt@advocatenorde.nl.

 

2021