8okt

Basistest Beroepsopleiding Advocaten beschikbaar

Vanaf vandaag is de basistest van de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten beschikbaar. Advocaat-stagiairs die in maart 2021 beginnen met de vernieuwde beroepsopleiding kunnen zich vanaf nu voor de basistest aanmelden. De basistest is verplicht, maar heeft een diagnostisch karakter: de uitkomst heeft geen implicaties voor de toegang tot de beroepsopleiding.

Basistest BADe basistest geeft de advocaat-stagiair goed inzicht in het niveau en de actualiteit van zijn juridisch-inhoudelijke kennis. Aangezien deze kennis als bekend wordt verondersteld, hoeft tijdens de beroepsopleiding geen herhaling van deze universitaire kennis meer plaats te vinden. Daarmee wordt de vernieuwde beroepsopleiding toepassingsgerichter en ook efficiënter.

Inhoud
De inhoud van de basistest gaat uit van de actuele leerstof van de universitaire juridische opleiding, gebaseerd op het convenant civiel effect. Dat betekent dat de basistest drie hoofdrechtsgebieden omvat: privaatrecht, bestuursrecht en strafrecht. Om een beeld te krijgen van de opzet en de inhoud van de basistest, zijn de eindtermen en een aantal testvragen beschikbaar. De basistest bevat 60 gesloten vragen en duurt maximaal 2 uur.

Diagnostisch karakter
De uitslag van de basistest heeft een diagnostisch karakter. Deelnemers kunnen niet zakken voor de basistest en de uitkomsten hebben geen implicaties voor de toegang tot de Beroepsopleiding Advocaten. Mochten er kennishiaten zijn in de actuele kennis van de aankomend advocaat-stagiair, dan worden deze alleen aan de deelnemer beschikbaar gesteld. Met die uitkomsten kan de advocaat-stagiair zijn kennis waar nodig bijspijkeren, al dan niet ondersteund door zijn patroon, kantoor of via een te betalen ‘bijspijkermodule’ van de uitvoeringsorganisatie van de NOvA.

Datum, locatie en kosten
De basistest moet zijn afgelegd vóór de start van de beroepsopleiding. Dit kan zowel na als voor de beëdiging tot advocaat. Deelnemers kunnen bij aanmelding zelf een locatie en datum van hun voorkeur aangeven. De basistest kost € 160 exclusief btw.

Aanmelding
Advocaat-stagiairs die op 1 maart 2021 willen beginnen met de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de basistest.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de basistest? Mail dan naar informatiepunt@advocatenorde.nl

2020