13dec

Nieuw rechtsgebiedenregister voor advocaten

De NOvA is verheugd dat het college van afgevaardigden met overgrote meerderheid heeft ingestemd met de invoering van kwaliteitsbevorderende maatregelen voor de advocatuur. Het houdt in dat elke advocaat zich registreert op die rechtsgebieden, waarop hij werkzaam is. Het is een belangrijke objectieve maatstaf om de kwaliteit van de advocatuur handen en voeten te geven, zowel in het belang van de advocaat als van de rechtzoekende.

In de juridisch complexe maatschappij wordt een steeds hoger kwaliteitsniveau van advocaten verwacht. Het register biedt de rechtzoekende houvast bij de keuze voor een advocaat die bij zijn hulpvraag past. De zoekmachine is straks te vinden op de website van de NOvA. Advocaten zijn dan direct goed vindbaar op het rechtsgebied waarop zij zaken behandelen.

Mocht iemand bijvoorbeeld een probleem met zijn huurbaas hebben, dan komt de rechtzoekende via de zoekfunctie 'huurrecht' in het rechtsgebiedenregister uit bij een advocaat die huurzaken behandelt. Heeft iemand die in scheiding ligt een advocaat nodig, dan zoekt hij op 'familierecht' en verschijnen de advocaten gespecialiseerd in familierecht. Zo weet een rechtzoekende precies welke advocaat bekwaam is op een specifiek rechtsgebied.

RechtsgebiedenregisterRegistratie
Vanaf 2 januari 2019 kunt u zich via Mijn Orde in het nieuwe register op uw rechtsgebieden registreren. Het rechtsgebiedenregister omvat in totaal 33 rechtsgebieden. Registratie vindt plaats op minimaal één en maximaal vier rechtsgebieden. Per geregistreerd rechtsgebied is een advocaat verplicht om 10 opleidingspunten per jaar te halen.

 

2018