7feb

NOvA: “Advocaten gedupeerden toeslagenaffaire haken af door het systeem”

“Advocaten kunnen hun werk voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire pas goed doen als ouders al in een vroeg stadium weten waar ze aan toe zijn. Dat kan alleen wanneer Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) het dossier tijdig aanlevert”, dit zei Sanne van Oers, lid van de algemene raad van de NOvA vrijdag in het programma Nieuwsuur. Gebeurt dit niet, dan vreest Van Oers dat verschillende advocaten genoodzaakt zijn te stoppen met hun werk.

Sanne van Oers NieuwsuurOok vindt Van Oers dat veel eerder in het proces met ouders en de advocaat in gesprek moet worden gegaan. Daarnaast is een tijdige inzet van onafhankelijke schadedeskundigen nodig. Nu is dat nog niet mogelijk. Het vaker werken met vaststellingsovereenkomsten kan ook een oplossing zijn. En niet pas na de integrale beoordeling, zoals de staatssecretaris wil. Toepassing hiervan in de voorfase kan juist veel tijd besparen. De Commissie Werkelijke Schade kan met deze aanpassingen worden ontlast en bezwaarprocedures kunnen worden voorkomen.

Herstelproces loopt vast
Vrijdag presenteerde staatssecretaris Aukje de Vries haar 'versnellingsoperatie’, die ertoe zou moeten leiden dat gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire sneller worden gecompenseerd. De NOvA heeft samen met de werkgroep toeslagenadvocaten herhaaldelijk overleg gevoerd met het ministerie van Financiën en medewerkers van het UHT. Doel van die overleggen was om de knelpunten – die advocaten van gedupeerde ouders ervaren – weg te nemen. De NOvA heeft hiervoor de genoemde aanbevelingen gedaan. De staatssecretaris heeft deze aanbevelingen niet overgenomen en wil geen fundamentele ingrepen in het herstelproces doorvoeren. De NOvA maakt zich hierover zorgen, omdat het herstelproces steeds verder vastloopt. “Advocaten kunnen in deze situatie niet zorgen voor gedegen rechtsbescherming”, aldus Van Oers.

Aansluitend op de uitzending heeft de NOvA de Tweede Kamer schriftelijk geïnformeerd over de situatie. 

Het NOvA-voorstel ziet er zo uit:

Infographic herstelproces kinderopvangtoeslag

Meer informatie

- Schriftelijke inbreng NOvA (14 februari 2023)
Nieuwsbericht NOS (vrijdag 3 februari 2023)
- Video Nieuwsuur aflevering 33 seizoen 2023 (vrijdag 3 februari 2023)

2023