7nov

NOvA geschokt door liquidatiepoging op advocaat Philippe Schol

De NOvA is geschokt dat opnieuw een advocaat slachtoffer is geworden van een aanslag. Onlangs is met de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum al een grens overschreden. Dat weer een advocaat is neergeschoten laat zien dat de veiligheid van advocaten onverminderde aandacht en toereikende middelen verdient.

In het geval van advocaat Philippe Schol was al eerder via de NOvA een melding van bedreiging aan het contactpunt beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding hiervan heeft de NCTV, zoals gebruikelijk, contact opgenomen met de politie en het OM. Op basis van de toen bekende informatie is een dreigingsanalyse gemaakt en zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. De liquidatiepoging laat helaas zien dat 100 procent veiligheid niet bestaat. Nu ook een aanslag op een faillissementscurator is gepleegd, is een nieuwe dreigingsanalyse noodzakelijk.

Nieuwsuur

Alles op alles zetten voor veiligheid advocaten
Algemeen deken Johan Rijlaarsdam stond gisteren bij de opening van het Gerbrandydebat in Den Haag stil bij de aanslag op advocaat Schol. Ook in Nieuwsuur reageerde hij op dit onthutsende nieuws. “De grond zakt onder je voeten vandaan”, aldus Rijlaarsdam. “We moeten alles op alles zetten om de veiligheid van advocaten zo groot mogelijk te maken.”

2019