16jul

Steun sociaal advocaten, toon de actie-icoon!

Iedereen kan vanaf vandaag een speciale actie-icoon downloaden met twee protestborden: ‘Red de Rechtsstaat’ en ‘Zonder rechtshulp geen rechtsstaat’. “Je kunt deze onder je e-mailhandtekening plaatsen of op je website, maar bijvoorbeeld ook op briefpapier drukken of op social media gebruiken”, licht AR-lid Bernard de Leest de nieuwste actie van de NOvA toe.

Actie-icoon Red de rechtsstaat - Web JPGDe actie-icoon (download onderaan dit artikel) is bedoeld als steun in de rug van alle sociaal advocaten in Nederland die door de bezuinigingen in het stelsel voor gefinancierde rechtsbijstand hun hoofd nog amper boven water kunnen houden.

Sociaal advocatuur valt om
De actie volgt op een groot Togaprotest begin dit jaar en het extra Gerbrandydebat over rechtsbijstand in juni. Voorafgaand aan het Gerbrandydebat hebben advocaten twee dagen in estafette voor de ingang van de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de bezuinigingen op de rechtsbijstand.

“De sociaal advocatuur staat op omvallen, maar van de ernst van die situatie lijkt politiek Den Haag nog steeds onvoldoende doorgedrongen te zijn,” aldus De Leest. Daarbij doelt hij onder meer op de recente conferentie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar contouren zijn geschetst om te komen tot een geheel nieuw stelsel. De Leest: “Deze contouren voor 2025 zijn ronduit vaag. Ik mis een visie op korte termijn. Als sociale advocatuur voor die tijd omvalt, staan rechtzoekenden in de kou.”

Actieplan NOvA
In juni heeft de NOvA haar actieplan ‘Red de rechtsbijstand’ aan het ministerie aangeboden waarin de NOvA voorstellen doet op korte termijn om de toegang tot het recht voor de meest kwetsbaren te waarborgen. De VSAN heeft deze boodschap ook verkondigd in hun manifest.

Uitwerking contouren
Het programmateam van het ministerie gaat de komende periode verder met de uitwerking van de contouren. Op de planning staat een brief van de minister aan de Tweede Kamer in september 2018 met de uiteindelijke plannen voor het stelsel. Tot die tijd blijft de NOvA bij het ministerie aandringen op investeringen en verbeteringen in het stelsel op korte termijn.

Download de actie-icoon
- Actie-icoon e-mail (jpg)
- Actie-icoon e-mail (png)
- Actie-icoon web (jpg)
Actie-icoon drukwerk (CMYK)
- Voeg een twibbon toe op social media

2018