23feb

Een onveilig gevoel? Vraag nu een veiligheidsscan aan!

Advocaten moeten hun werk in het kader van een goede rechtsbedeling in een veilige omgeving kunnen doen. In het afgelopen jaar zijn er meerdere situaties geweest waarbij de veiligheid van advocaten ernstig in het geding was. Op initiatief van de NOvA heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid geld ter beschikking gesteld om advocatenkantoren te laten beoordelen op hun (fysieke en digitale) kwetsbaarheid.

Weerbaarheid iStock-1205766487De subsidie is toereikend voor 850 veiligheidsscans. In opdracht van de NOvA voert het bedrijf Kop Beveiliging deze scans uit. Zij zijn gespecialiseerd en gecertificeerd om het kantoor of woonhuis (ingeval van kantoor aan huis) op een adres in Nederland te toetsen op fysieke kwetsbaarheden.

Een ander onderdeel van de NOvA veiligheidsscan is de online vindbaarheid van de NAW-gegevens en andere persoonlijke openbare gegevens van een advocaat. Dit met het oog op bedreigingen die ook online plaatsvinden.

Nadat de scan is uitgevoerd, adviseren de experts van Kop over de eventuele noodzaak en de mogelijkheden om de veiligheid van het kantoor en de medewerkers te verhogen. De kosten die met veiligheidsaanpassingen gepaard gaan komen voor eigen rekening van de advocaat.

Aanmelden voor veiligheidsscan
Advocaten die in aanmerking willen komen voor een veiligheidsscan kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op de website van Kop Beveiliging. Gegevens die advocaten daar invoeren, zijn niet voor anderen toegankelijk en worden enkel en alleen voor de scan gebruikt.

Weerbaarheid voor advocaten
Sinds een jaar is er een noodnummer voor advocaten die worden bedreigd dat 24 uur per dag gebeld kan worden en is LawCare beschikbaar. Bij een acute dreiging moet direct met 112 contact worden opgenomen.

Lees meer over weerbaarheid van advocaten.

2021