4dec

NOvA-pilot Vertrouwensadvocaat van start

Advocaten die in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit, daarvoor vrezen of te maken hebben met andere gevallen waardoor ze hun onafhankelijkheid dreigen te verliezen, kunnen vanaf 4 december bellen met een Vertrouwensadvocaat. De NOvA start een pilot van een half jaar. Hiermee wil de NOvA advocaten die onder druk worden gezet, ondersteunen.

Groepsfoto vertrouwensadvocaten_GOG4286-3bVanuit de ondermijnende criminaliteit wordt steeds meer druk uitgeoefend op de ‘legale’ bovenwereld. Met deze vermenging ontstaat het risico op ondermijning. De onafhankelijkheid van advocaten die hierbij betrokken dreigen te worden, staat onder druk. Advocaten hebben behoefte aan een luisterend oor.

NOvA-bestuurder Jeroen Soeteman: “Bewustzijn en weerbaarheid zijn op dit vlak essentieel. Denk aan een advocaat wiens cliënt vraagt een groot geldbedrag in de kluis te bewaren. Of een advocaat die van een cliënt 10.000 euro extra krijgt overgemaakt om even wat extra tijd aan ‘de zaak’ te besteden. Dit zijn voorbeelden waarbij misschien de alarmbellen niet meteen afgaan, maar waarbij je jezelf als advocaat wel afvraagt of dit ‘normaal’ is. Met de NOvA Vertrouwensadvocaat kun je hierover sparren.”

Vertrouwelijk
Het team van vertrouwensadvocaten bestaat uit vijf ervaren advocaten die aan de hand van expertise, opleiding en eigen ervaringen meedenken over mogelijke vervolgstappen en praktische tips kunnen geven. Bovenal biedt de Vertrouwensadvocaat een luisterend oor. Zij zijn tijdens kantooruren beschikbaar voor vragen van advocaten. Zij hebben voor de start van de pilot een opleiding psychosociale ondersteuning gekregen. Advocaten die met de Vertrouwensadvocaat willen spreken, kunnen zelf kiezen wie zij benaderen. Alles dat wordt besproken, blijft vertrouwelijk. De Vertrouwensadvocaat opereert zelfstandig en onafhankelijk van de NOvA, lokale dekens en anderen.

Weerbaarheidprogramma
De NOvA biedt al diverse initiatieven aan om advocaten weerbaarder te maken: weerbaarheidstrainingen, de objectscan van het kantoor, het NOvA-noodnummer en de noodknop (voor advocaten die te maken hebben met bedreiging). Al deze maatregelen zijn onderdeel van de Taskforce Bescherming tegen ondermijning.

2023