20dec

Beroepsorganisaties onderzoeken hun rol bij minder zelfredzame mensen

“We moeten bij mensen met minder zelfredzaamheid niet alleen kijken naar de diversiteit van hun beperkingen, maar ook van hun krachten." Dit zei Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, op 14 december tijdens het seminar ‘Doen of laten?’

Zo’n 100 aanwezige beroepsbeoefenaren en genodigden spraken die middag over de rol van beroepsorganisaties en -beoefenaren bij dienstverlening aan mensen met beperkte zelfredzaamheid.
Namens de NOvA voerde Sanne van Oers, lid van de algemene raad het woord. Zij riep op meer samen te werken á la de pilot samenwerken in de eerstelijn. Ook waren er inspirerende reflecties. Zo zei Quirine Eijkman, lector toegang tot het recht: “Het is moeilijk om aan te sluiten bij mensen met wisselend doenvermogen. De kern zit ‘m voor beroepsorganisaties in samenwerking. De dienstverlening moet zich echt aanpassen aan deze groep mensen.”

Vertrouwen
Songül Mutluer, Tweede Kamerlid PvdA liet weten het mooi te vinden dat de beroepsgroepen stilstaan bij dit onderwerp: “Ik juich elke samenwerking toe. Verbind het recht met de zorg en neem elke drempel weg die het recht ontoegankelijk maakt.” Marianne van den Anker, Ombudsman in Rotterdam kwam met urgentie, bemoediging en inspiratie: “Veel mensen zijn al van het kastje naar de muur gestuurd. Ook al ben ik vaak ook niet de aangewezen persoon, ik stuur ze niet meer weg. In wie moeten zij nog vertrouwen hebben? In ons allemaal!”

Gezamenlijk initiatief
Het seminar 'Doen of laten?' was een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Lees de toespraak van Dineke de Groot, president Hoge Raad
Bekijk hieronder de video en foto’s

De Groot_6373 Van Oers_6405
Eijkman_6508 Alle organisaties_6533
Mutluer_6543 Publiek_6487
Van den Anker_6590b Publiek_6464b

 

2022