7jan

Nieuwe regelgeving voor de advocatuur

Op 1 januari 2025 zijn gewijzigde beroepsregels voor de advocatuur in werking getreden. Zowel de Verordening op de advocatuur (Voda), de Regeling op de advocatuur (Roda) als de toelichting op de gedragsregels zijn aangepast.

NOvA Vademecum 270pxDe wijzigingen vloeien voort uit de Wijzigingsregeling 2024, de Wijzigingsregeling financiële bijdrage 2025, de Veeg- en Verzamelverordening 2024, vastgesteld door respectievelijk de algemene raad en het college van afgevaardigden.

Nieuw inkomensbegrip
In artikel 2.27 van de Voda is het begrip ‘bruto-inkomen uit arbeid’ vervangen door het ‘door de Belastingdienst geregistreerde inkomen’. Dit nieuwe inkomensbegrip wordt in artikel 2 van de Roda nader gespecificeerd als het ‘door de Belastingdienst in de basisregistratie inkomen (BRI) geregistreerde inkomen’. Deze wijziging houdt verband met de nieuwe systematiek voor de financiële bijdrage en uitbreiding van het aantal inkomenscategorieën. Bovendien maakt een vereenvoudiging van het inkomensbegrip een geautomatiseerde verwerking door het bureau van de NOvA beter mogelijk.

Inhoudelijke wijzigingen
Andere wijzigingen in de Voda betreffen:
Artikel 3.6 Voda: een patroon mag maximaal twee stagiairs begeleiden. Ook kan goedkeuring worden onthouden als een patroon één stagiair heeft van wie de stage korter is dan een jaar;
Artikel 6.28 Voda: een advocaat die zelfstandig zijn praktijk uitoefent, mag niet belast zijn met de afhandeling van klachten van klagers/cliënten over zijn eigen praktijkuitoefening. In dergelijke gevallen wordt een externe advocaat aangewezen als klachtfunctionaris;
- Toelichting op artikel 7.1 Voda: een verduidelijking dat het eerste verkennende gesprek altijd buiten de werkingssfeer van de Wwft valt, mits de advocaat niet inhoudelijk adviseert.

Toelichting op gedragsregels 3 en 9
De toelichting op gedragsregel 3 over vertrouwelijkheid is aangepast met het oog op nieuwe digitale ontwikkelingen in relatie tot geheimhouding. Onder andere mag van de advocaat zorgvuldigheid en professionaliteit worden verlangd bij het maken van de keuze voor een specifiek medium en/of een aanbieder en het niveau van beveiliging, waaronder het gebruik van een professioneel e-mailadres.

In de gewijzigde toelichting op gedragsregel 9 over kenbare hoedanigheid staat dat de advocaat zich ervan bewust moet zijn of hij optreedt in zijn partijdige rol als advocaat of in een andere hoedanigheid. Dit is mede ter waarborging van het verschoningsrecht dat aan het beroep van advocaat is verbonden.

Meer informatie
Bekijk alle regelgeving voor de advocatuur op regelgeving.advocatenorde.nl.

2025