Actueel

Blog

29-05-2018

Bernard de Leest lid algemene raad NOvA

"Red de rechtsbijstand"

Op 1 februari jl. demonstreerde de algemene raad, samen met zo’n 400 andere advocaten, voor de Tweede Kamer tegen de bezuinigingen op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Met de leus ‘Red de rechtsbijstand!’ protesteerden wij – helaas opnieuw – tegen de jarenlange kaalslag binnen de sociale rechtshulp.

Met de overduidelijke eindconclusies van de onafhankelijke commissie Van der Meer op zak dat er jaarlijks 127 miljoen bij moet om de toegang tot het recht zeker te stellen. Ondanks ruime bijval door de oppositie bleek het regeerakkoord van gewapend beton. De minister voor Rechtsbescherming hield voet bij stuk: geen euro erbij.

Sterker nog, niet lang na onze protestactie gaf hij het startsein voor het project ‘Redesign rechtsbijstand’ met als doel een geheel nieuw stelsel te ontwerpen. Nota bene binnen de huidige budgettaire kaders! Dat was, is en blijft onmogelijk. Een gedegen stelsel van gefinancierde rechtsbijstand, met kwalitatief goede rechtshulp voor kwetsbare rechtzoekenden, kan niet zonder de hoognodige investeringen. De laatste jaren heeft de bezuinigingsdrang van het departement het stelsel gedomineerd. De schade hiervan is zichtbaar en dient spoedig gerepareerd te worden. Onze rechtsstaat vereist dat! Later dit jaar komt de minister met een plan in welke richting het stelsel zich volgens het kabinet zou moeten bewegen. De afgelopen jaren is al zoveel nagedacht, bediscussieerd, geschreven en gerapporteerd dat de NOvA zich genoodzaakt voelt om met een eigen voorstel, bestaande uit vijf concrete actiepunten, te komen.

Zo pleiten wij bijvoorbeeld voor het opzetten van een online ‘advocatenpost’. Hier moeten eerstelijns hulpverleners via een app terecht kunnen, zodat vroegtijdig een juiste diagnose van het juridische probleem plaatsvindt. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een ander voorstel is sociale advocaten, die aantoonbaar bewijzen specialist te zijn en kwaliteit leveren, te belonen door hen voorrang te geven bij doorverwijzing van rechtzoekenden. Dat lenigt de nood bij advocaten die zich hebben gespecialiseerd op de toevoegpraktijk en zorgt voor nieuwe broodnodige instroom van advocaten in het stelsel.

In combinatie met voldoende investeringen kunnen innovatieve werkwijzen als deze ervoor zorgen dat de toegang tot het recht voor on- en minvermogenden gewaarborgd blijft. Om die boodschap kracht bij te zetten, blijven wij letterlijk en figuurlijk actie voeren. Op 6 juni organiseert de NOvA een extra Gerbrandydebat, dat geheel is gewijd aan de gefinancierde rechtsbijstand en de toegang tot het recht. Daaraan voorafgaand protesteren leden van de algemene raad en betrokken advocaten op 5 en 6 juni bij de Tweede Kamer. Dit protest in estafettevorm moet de politiek nog eens duidelijk maken dat het water aan de lippen van de sociale advocatuur staat en dat de toegang tot het recht dreigt te worden weggespoeld. Een redesign is slechts cosmetisch. Red de rechtsbijstand!

 

Reacties (3)

Peggy Lesquillier

31-05-2018

Wij, advocaten, komen weer op voor de burgers en hun rechten. Goede zaak, is ook onze taak. Maar burgers zijn ook consumenten en werknemers. Dus is het nog beter als ook de Consumentenbond en de Vakbonden mee strijden voor de rechten van hun leden.

rechtsgang

01-06-2018

burgers hebben geen rechten meer en kinderen onder 18 heeft nog minder rechten dan een asiel zoeker. Waar gaat dit naar toe inder het bewind van de EU

300 euro per uur

12-06-2018

Met al die toevoeging kunnen mensen bv even iemand anders financieel helemaal kapot maken. Ook als ze van te voren weten dat ze de zaak verliezen. Maar door leugens krijgen ze het toch voor elkaar om al 10 x een toevoeging te krijgen . Schande wordt niks tegen gedaan...in 2 jaar 25.000 euro kosten/ schuld advocaatkosten. 300 euro per uur en dan nog de rest....laatste 3 rechtszaken is ze veroordeeld in de kosten ...maarja van een kale kip kan je niet plukken!

Plaats een reactie