Online zittingen

Vanaf 1 december 2021 is de Rechtspraak gestart met online zittingen via Microsoft (MS) Teams. Met online zittingen worden zowel de zittingen bedoeld waarbij alle partijen online deelnemen, alsook de zittingen waarbij een of meerdere betrokkenen online aansluiten (hybride zitting).

Sinds het begin van de coronacrisis zet de Rechtspraak Skype for Business in voor online zittingen. Sinds 1 december 2021 wordt ook Microsoft Teams gebruikt omdat deze applicatie gebruiksvriendelijk en toegankelijk is voor iedereen in de samenleving. Deelnemers kunnen er voor kiezen om de app te downloaden of kunnen deelnemen via de webbrowser. Ze kunnen dan via een link eenvoudig bij een zitting of vergadering aansluiten. De Rechtspraak blijft Skype gebruiken voor zittingen met vreemdelingen in vreemdelingendetentie en voor zittingen met voorlopige hechtenis waar de verdachte in de Penitentiaire Inrichting zit.

Tijdelijke regels
De tijdelijke regels voor fysieke aanwezigheid of via MS Teams/Skype vindt u in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak.

Hoe werkt een online zitting?
Als uw zaak online wordt behandeld, dan neemt de administratie van de rechtbank of het gerechtshof contact met u op. Daarna ontvangt u een e-mail met alle informatie die u nodig heeft om deel te nemen aan de online zitting. Op de website van de Rechtspraak vindt u handleidingen om MS Teams te installeren en te gebruiken voor zo’n zitting.

Klik op onderstaande afbeelding voor een video hoe een online zitting in zijn werk gaat.

Online zitting

 

 

 

 

 

 

Meer informatie
Heeft u vragen over een uitnodiging voor een online zitting of wilt u van tevoren de verbinding testen, neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) of kijk op de pagina met veelgestelde vragen over online zittingen van de Rechtspraak.