• 19jun

   Laatste ontwikkeling toezicht advocatuur

   Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft bij de stemmingen van dinsdag 18 juni een motie aangenomen van Kamerlid Ellian (VVD) waarin is voorgesteld om het toezicht op de advocatuur én de klachtbehandeling in één hand onder te brengen bij de nieuwe onafhankelijke toezichthouder advocatuur (OTA), binnen de publiekrechtelijke beroepsorganisatie Nederlandse orde van advocaten (NOvA).

   2024 lees meer
  • 18jun

   Dilemma: AI-hulpje

   Van uw patroon krijgt u de opdracht om een diepgaand jurisprudentieonderzoek te doen. U heeft weinig tijd en wilt daarom een AI-chatbot inzetten. Vertelt u dit aan uw patroon?

   2024 lees meer
  • 18jun

   Visitatiecommissie beoordeelt vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten

   De algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) heeft een visitatiecommissie voor de Beroepsopleiding Advocaten ingesteld en de leden van deze commissie benoemd. De visitatiecommissie beoordeelt de kwaliteit van de vernieuwde beroepsopleiding, die in 2021 van start ging, aan de hand van het kwaliteits- en accreditatiekader. Voorzitter van de commissie is prof. dr. mr. Eric van de Luijtgaarden.

   2024 lees meer
  • 18jun

   Achtergrond Vertrouwensadvocaat: “Het is fijn als je telefonisch met iemand kan sparren”

   Het afgelopen halfjaar is gebleken dat de Vertrouwensadvocaat in een behoefte voorziet. Bellende advocaten stelden serieuze problematiek rondom de dreigende aantasting van hun onafhankelijkheid aan de orde, mede als gevolg van ondermijning. De NOvA heeft daarom besloten van de Vertrouwensadvocaat een structurele voorziening voor advocaten te maken. Maarten Meulemeesters, een van de vertrouwensadvocaten, geeft een toelichting.

   2024 lees meer
  • 17jun

   Achtergrond beroepsopleiding: "Kwaliteit staat voorop"

   Tien jaar lang was Gerard Mols hét gezicht van de examencommissie Beroepsopleiding Advocaten. Als voorzitter was hij verantwoordelijk voor de toetsingskwaliteit, behandelde hij bezwaarschriften en hield hij hoorzittingen. Op 28 mei nam hij afscheid. “Het waren mooie jaren met veel hoogtepunten. Nu is het tijd voor ‘vers bloed in de piste’.”

   2024 lees meer