28jun

Geen landelijke uitrol digitaal procederen in civiele handelsvorderingen

De Raad voor de rechtspraak gaat het systeem voor verplicht digitaal procederen in civiele handelsvorderingen (met een belang van meer dan € 25.000,-) niet landelijk uitrollen. Van het systeem wordt nu al verplicht gebruik gemaakt in de arrondissementen Midden-Nederland en Gelderland. Dat blijft zo. Er komt echter geen vervolg voor de rest van Nederland.

Ook het systeem waarmee digitaal wordt geprocedeerd in het bestuursrecht (asiel en bewaring) wordt niet verder ontwikkeld.

Uitermate teleurstellend
Algemeen deken Bart van Tongeren stelt dat het besluit uitermate teleurstellend is voor de balie, die investeringen heeft gedaan om te anticiperen op digitaal procederen. “Advocaten hebben hun werkwijzen aangepast, personele veranderingen aangebracht en geïnvesteerd in de ICT-voorzieningen waar de Raad om vroeg. Digitaal procederen zou ook zorgen voor een efficiencyslag binnen de rechtspraak en kortere doorlooptijden voor rechtszoekenden. Dan is het een pijnlijke constatering dat het allemaal vervolgens niet doorgaat. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over wat de Raad dan wel gaat doen.”

Gevolgen snel aangeven
Verdergaan op de ingeslagen weg is geen optie, meent de Raad voor de rechtspraak. Uit een recent rapport blijkt dat het huidige ontwerp van digitaal procederen van onvoldoende kwaliteit is. Algemeen deken Van Tongeren: “Minister Dekker stelt dat digitalisering door moet gaan, desnoods in een andere vorm. De Raad zal dus snel moeten aangeven wat de gevolgen hiervan zijn voor de advocatuur.”

Twee procesrechten
Bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland blijft digitaal procederen in handelsvorderingen verplicht. Voor deze arrondissementen is ten behoeve van digitaal procederen een nieuw procesrecht ingevoerd. Van Tongeren: “Hierdoor wijkt het procesrecht bij deze rechtbanken af van dat van de rest van het land. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie. Wij gaan in overleg met de Raad voor de rechtspraak over dit dubbele procesrecht.”

Stand van zaken
De Raad voor de rechtspraak meldt dat het besluit geen invloed heeft op de digitale procedures die al zijn opgeleverd in de rechtsgebieden toezicht, straf en bestuur. Die blijven gewoon in gebruik. Meer informatie over de huidige stand van zaken rond digitaal procederen vindt u hier.

2018