18-09-2018

Bernard de Leest oud - lid algemene raad NOvA

"Je recht halen is straks niet meer te betalen (1)"

Met een lager inkomen heb je dezelfde rechten als iedereen. Of niet? Als het aan het kabinet ligt straks niet meer.

Het kabinet wil de rechtshulp beperken voor mensen met een lager inkomen. Word je ontslagen, je huis uitgezet, of wordt je uitkering stopgezet? Dan kun je straks niet meer aankloppen bij een advocaat om voor je recht op te komen. Want de overheid bepaalt of en wat voor rechtshulp je krijgt. Je moet juridische problemen straks eerst zelf oplossen. Of alleen met lichte hulp door juridische hulpverleners die geen advocaat – en dus niet onafhankelijk – zijn.

Het kabinet zegt dat iedereen er in koopkracht op vooruit gaat. Maar is dat echt zo? Onafhankelijke rechtshulp en juridisch advies door een advocaat is straks alleen bereikbaar voor mensen met de dikste portemonnee. Je recht halen is dan voor velen niet meer te betalen. Voor een groot deel van de Nederlanders bepaalt de overheid dan ook of je naar de rechter mag. En je eigen advocaat kiezen, dat kun je vergeten.

Al jaren roepen wij het kabinet op de rechtshulp duurzaam te maken. Maar daar kiest het kabinet niet voor, want rechtshulp en rechtsbescherming mogen niet te veel kosten. Dat vinden wij onaanvaardbaar.