Actueel

Blog

18-09-2018

Bernard de Leest lid algemene raad NOvA

"Je recht halen is straks niet meer te betalen (1)"

Met een lager inkomen heb je dezelfde rechten als iedereen. Of niet? Als het aan het kabinet ligt straks niet meer.

Het kabinet wil de rechtshulp beperken voor mensen met een lager inkomen. Word je ontslagen, je huis uitgezet, of wordt je uitkering stopgezet? Dan kun je straks niet meer aankloppen bij een advocaat om voor je recht op te komen. Want de overheid bepaalt of en wat voor rechtshulp je krijgt. Je moet juridische problemen straks eerst zelf oplossen. Of alleen met lichte hulp door juridische hulpverleners die geen advocaat – en dus niet onafhankelijk – zijn.

Het kabinet zegt dat iedereen er in koopkracht op vooruit gaat. Maar is dat echt zo? Onafhankelijke rechtshulp en juridisch advies door een advocaat is straks alleen bereikbaar voor mensen met de dikste portemonnee. Je recht halen is dan voor velen niet meer te betalen. Voor een groot deel van de Nederlanders bepaalt de overheid dan ook of je naar de rechter mag. En je eigen advocaat kiezen, dat kun je vergeten.

Al jaren roepen wij het kabinet op de rechtshulp duurzaam te maken. Maar daar kiest het kabinet niet voor, want rechtshulp en rechtsbescherming mogen niet te veel kosten. Dat vinden wij onaanvaardbaar.

Reacties (14)

M. Hoelen

19-09-2018

Het valt niet op, de onderwijzers, de politie, de zorgverleners, allemaal hebben ze het zwaar te verduren. Maar met heel veel onderwijzers en zorgverleners kan men een vuist maken. Dat de rechtbank volloopt en beschikkingen en vonnissen steeds langer op zich laten wachten, dat steeds meer pro deo advocaten het financieel niet meer volhouden en stoppen met gesubsidieerde rechtsbijstand is “klein leed”. Tot men zelf het slachtoffer wordt van een hufterige verhuurder of werkgever en het recht geen toegang biedt. Het probleem is onzichtbaar. De gevolgen voor cliënten desastreus maar het probleem is te versnipperd om een politieke of publicitaire vuist te maken.

Jammer, het ‘bekt niet lekker’ , extra financiën voor toegankelijke gefinancierde rechtsbijstand. Orde van Advocaten, u bent aan zet. Maak een speerpunt van dit onderwerp en vraag geen steun maar en bedenk een plan van aanpak!

T.Perez

20-09-2018

Kan/ mag ik dan voor mezelf opkomen?
Dus mezelf juridische bijstand verstrekken?
Of is dat niet toegestaan.

Bert nanninga

20-09-2018

Ik kan al jaren geen advocaat betalen omdat ik 1700 in de maand heb.mijn vaste lasten zijn 1300 euro dis heb ik nergens recht op want ik heb een te hoge uitkering.mijn ex vriendin heeft nu het huis en van mij 50.000 ontvreemd.ik had beter een asielzoeker kunnen wezen die kunnen 10 jaar procederen.sorry voor deze uitspraak maar het is waar

Richard van Gilst

23-09-2018

Frappant dat jullie mijn bijdrage WISSEN terwijl deze maatregel menig pro deo advocaat en burger, in de problemen zal brengen, daarom mijn petitie.

Richard van Gilst

23-09-2018

https://rechtsbijstand.petities.nl

Frans

24-09-2018

Hadden jullie maar een vak moeten leren zodat er geld verdient kan worden.
Zeikland begint het te worden.

Roy

24-09-2018

Ik kan mij volledig aansluiten bij Nanninga. Ik val in een salaris categorie dat ik alles moet betalen en geen enkele vergoeding krijg. Dan bedoel ik juridische hulp, hulp vanuit de gemeente, woningbouw etc.
Momenteel al 6 maanden aan het scheiden en 7000 euro aan advocaat kosten kwijt. Mijn bijna ex vrouw verdient veel meer maar heeft een toevoeging. Omdat men naar twee jaar terug kijkt.
Mijn bijna ex mag in de woning wonen van de rechter met haar twee kinderen. Zij woont daar 5 jaar, ik 14. Ik heb momenteel geen huis met mijn vier kinderen en nergens recht op. Ook de vrije sector niet, ik verdien te weinig voor een 3 a 4 kamer woning. Mijn bijna ex gaat overal tegen in, bezwaar op bezwaar en vervolgens in hoger beroep. Eist de woning op, eist de nieuwe auto, eist dat de schuld van mij is, eist de kleinste op. Ik weet het is 50/50 maar betaald momenteel helemaal niks. En het huis staat op mijn naam, dus hoofdschuldenaar. Net zoals de schuld. Hou dan ook geen geld meer over.

Doordat zij alles opeist en niks betaald lopen de advocaat kosten op. Ben nu door mijn financiële middelen.

Nu hebben wij het hier over rechtsbijstand maar weet dat er een hele grote groep, die hard moeten werken buiten elke regeling valt en nergens recht op hebben. En dus letterlijk op straat staat en ten gronde gericht worden door dit fantastische rechtsysteem!

Richard van gilst

27-09-2018

Roy, je moet een peiljaarverlegging doen, dan krijg je wel rechtsbijstand. Dat is in geval van als mensen veel minder verdienen,dan het peiljaar, dan krijg je het wel. Tik op google peiljaarverlegging in

Jacob Venker

27-09-2018

Tig culturen die hier door elkaar heen krioelen. Onbegrepen regels en opvattingen. Misverstanden en geschillen alom. Ook nog eens te weinig toezicht, laat staan handhaving van orde, rechten en plichten. Ruim tweeduizend jaar pienter nadenken en documenteren, over vreedzaam en vervolmakend naast en met elkaar samenleven, zomaar de prullenbak in. Met deze Haagse beknotting wakker je eigenrichting aan en wordt onze rechtsstaat ernstig verminkt.
Montesquieu zal zich in zijn graf omdraaien. Wij burgers uiteindelijk allemaal de dupe.

Ronald

29-09-2018

Typisch VVD praktijken!
De rijken worden rijker en armen worden armer.
T’is een gedeeltes van het volk dat hier, voor hun eigen hagje, voor kiezen of voor hun eigen ondergang.
Ik ken een geval waarin iemand met een uitkering de hele inboedel splinternieuw vervangt, vloerbedekking legt, veranda zet en voor €300,- een gesubsidieerde procedure volgt. De vernieuwing van het huis is mede door het loon van de vriend. Bij mijn in ziens moet er strenger toegezien worden op gezamenlijke inkomens en aan de hand daar van de kosten voor de juridische procedures worden vastgesteld. De mensen die echt weinig verdienen mogen voor weinig procederen.
Iedereen heeft recht op

Marco

16-05-2019

Mijn ex heeft ook een prodeo. Deze wordt betaald van belastinggeld. Ik verdoen te veel, dis kan me eigen advocaat betalen. Die losers van prodeo’s willen maar kortgedingen, elk kortgeding krijgt hij geld van de staat. Goed geregeld mensen. Afschaffen die prodeo losers!

Etal

27-05-2019

Mijn Poolse ex blijft maar procederen, want ze vindt de kinder alimentatie te laag. Waarom heeft zij wel recht op gratis bijstand?

Branco

19-11-2019

Tjah ik wil niet heel onvriendelijk zijn, maar dan ga ik toch echt voor EIGEN RECHTER spelen. Zo simpel is dat, gewoon die schedel in slaan en afgelopen. Want een advocaat kan ik niet betalen, dan maar zo he. En denk dat heel veel mensen daar zo over denken. alvast sterkte in de toekomst!

Jack

10-06-2020

Helemaal eens met de verhalen van hierboven, een huwelijk met meer schuld dan vermogen, zij heeft een toevoeging, werkt nergens aan mee, de ene na de andere procedure opstarten, ik ben het spaargeld van mijn ouders, 15K al kwijt aan advocaatkosten, en we zijn er nog lang niet, is het werkelijk zo in NL dat zij door de staat betaald wordt om zodanig lang te procederen, dat ik de schuldsanering in moet, zonder dat ik ook maar heb om mijn recht te halen? Van de schuld uit het huwelijk zegt zij ook keihard, die wil ik niet, maar hoe kom ik nog aan geld om naar de rechter te gaan om dit verdeeld te krijgen zoals het in de wet staat?
Ik begin nu te begrijpen waarom er zoveel familiedrama's zijn hier, op een bepaald moment heb je echt helemaal niks meer te verliezen en dan kan ik me voorstellen dat je op een bepaald punt aankomt. Diep triest!!
Daarnaast wordt er ook door de advocaten onderling veel bekonkeld, als ik niet op de rem was gaan staan, was het nog erger geweest, meneer pro deoliet mijn advocaat alle werk doen en ik maar dokken, volgende zaak misschien andersom en dan bekonkelen de heren de verdiensten wel weer de andere kant op, een boevenbende!

Plaats een reactie

Commerciële, beledigende, bedreigende, racistische of anderszins ongepaste reacties worden onmiddellijk verwijderd.