Actueel

Blog

25-01-2019

Johan Rijlaarsdam algemeen deken NOvA

"Zonder advocaat geen rechtsstaat"

Mijn eerste weken als algemeen deken verliepen turbulent. Protesterende advocaten die voor rechtbanken in het hele land actie voerden voor het behoud van gefinancierde rechtsbijstand voor mensen met een kleinere beurs: wie had ooit kunnen denken dat dat nodig zou zijn? Als advocaten de straat op gaan, dan is er wel wat aan de hand. En dat is dan ook zeker het geval: de rechtsstaat in Nederland staat onder druk, net als de bijzondere positie die advocaten hierin hebben.

Iedere burger in Nederland moet ervan op aan kunnen dat zijn wettelijke rechten altijd gewaarborgd zijn. In een rechtsstaat is iedereen gelijk voor de wet en uiteindelijk beslist een onafhankelijke rechter aan de hand van de wet. Maar de rechtsstatelijke beginselen zijn niet veilig. Zo bepleitte een grote politieke partij dat rechters door de Tweede Kamer beoordeeld moeten kunnen worden. Een prominent politicus opperde het idee om in bepaalde wijken strenger te straffen. Het Openbaar Ministerie doet grote aantallen zaken, waarvoor de betrokkene een strafblad zou krijgen, af zonder rechterlijke toets. Er is grote ondercapaciteit binnen het OM en de politie. De rechterlijke macht klaagt over te grote werkdruk. En steeds meer sociaal advocaten kunnen het zich niet meer veroorloven op te komen voor financieel minderbedeelden.

Nederland is ondanks deze bedreigingen, die er niet om liegen, (nog) een rechtsstaat. Het gevaar ligt evenwel op de loer dat we het scherpe zicht verliezen op de waarde van onze rechtsstaat. Als je maar vaak genoeg knabbelt aan de randen gaan er stukjes van af, tot we op een bepaald moment niet meer weten hoe de rechtsstaat er uit hoort te zien. Anders gezegd: de kikker merkt misschien niet dat het water waar hij in zit steeds heter wordt.

In het rechtsstatelijke evenwicht is de rol van de advocaat essentieel. Een advocaat is niet zomaar een vrije ondernemer die een juridisch beroep uitoefent, maar een juridische beroepsbeoefenaar ten dienste van de rechtsbedeling die ervoor zorgt dat iedereen toegang tot het recht krijgt. In deze zin heeft de advocatuur een publieke verantwoordelijkheid. Samen met de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie, elk vanuit een eigen perspectief, staat de advocatuur voor een rechtvaardige samenleving. Gebaseerd op de wettelijk verankerde kernwaarden: onafhankelijk, partijdig, deskundig, integer en vertrouwelijk. Aan deze grondbeginselen van de advocatuur mag dan ook niet worden getornd, want de belangen van rechtzoekenden kunnen alleen worden gediend met behoud van de kernwaarden.

Het is daarom zorgelijk dat de overheid advocaten steeds meer lijkt weg te willen filteren. Zo is het in de plannen van de minister met de gefinancierde rechtsbijstand niet meer vanzelfsprekend dat een rechtzoekende, bijgestaan door een onafhankelijke advocaat, bij de rechter terecht kan. Dat wordt dan bepaald door een ‘poortwachter’. Ik vraag me af welke criteria hiervoor gelden en hoe de belangen van rechtzoekenden zijn gewaarborgd. Het lijkt mij tegenover de mensen die daarmee te maken krijgen dan moeilijk vol te houden dat in Nederland iedereen voor de wet gelijk is. De zo gekoesterde rechtsbescherming, in het bijzonder van mensen met een kleine beurs, spreekt dan niet meer voor zich. Dat is niet knabbelen aan de randen van de rechtsstaat. Dat is een hap er uit.

Reacties (17)

Mama

27-01-2019

Er is geen recht voor buitenlanders.

Mustafa

08-02-2019

recht-bestaat (niet), armen mensen, alleen voor rijken in Nederland!

Ferdi

10-02-2019

Zolang advocaten ook liegen en valse beschuldigingen uiten wordt het ook niet beter.
Tevens zou het ook leuk zijn als er gereageerd wordt op een mail/vraag aan Uw orde gesteld.
Met vriendelijke groet F.Klaassen

ger

12-02-2019

nou sorry ben al 1 jaar bezig een advocaat te vinden treed hier niet in details maar krijg standaard te horen
1 dit doen wij niet
2 we zitten vol
3 moet u ff het juridisch loket maar proberen
nu naar 1 jaar sorry nog steeds geen advocaat dus zonder advocaat geen zak
SCHANDALIG GEWOON

dukkie

15-02-2019

Hoi Ger wat je zegt dat klopt helemaal.

Als slachtoffer van de gerechtelijke dwalingen en op valse en uitgelokte beschuldigingen is er geen enkele advocaat meer in ons land die je bij wil staan. Politie doet strafrecht af als civiel recht en weigeren aangiftes en onderzoek naar strafbare zaken. Als je de waarheid in de rechtspraak spreekt dan wordt je onderuit geschoffeld door de advocaat van de tegen partij alzijnde dat het mijn waarheid is. In ons civiele recht is en bestaat geen enkele handhaving van gemaakte afspraken.

De Nederlandse rechtspraak is zonder enige inhoud met zelfverrijking van de advocatuur die je belangen niet meer hoeven te behartigen. Als mens wordt je eerst van alles beroofd door de overheid en dan moet je een advocaat nemen en kom je niet in aanmerking voor gefinancierde bijstand. Waar is nog recht in ons Nederland? de leugen regeert zins de wetwijzigingen door het regeer. Op valse beschuldigingen levens lang en worden dood gezwegen door justitie.

dukkie

15-02-2019

Sinds de waarheid uit de rechtspraak is gehaald is ons Nederland al geen rechtstaat meer.

Coen

24-02-2019

Je wordt als ondernemer na een scheiding meegesleurd in een proces dat vier jaar duurt, de kosten van erfpacht van t bedrijfspand etc lopen gewoon door en je raakt financieel uitgeput, geen recht op n uitkering want je bent vermogend maar een akte van verdeling is er nog niet! Advocaten zetten zich niet voldoende in omdat er niks te halen valt. Binnenkort gaat de fiscus t pand veilen denk ik. De onderneming stopte ik in 2016 om te kunnen verdelen, wat n rechtsstaat....

Stephan

27-02-2019

Ik zit met net zoeiets Coen.
Er rust beslag op al mijn bezittingen tot dat ik een rechtszaak heb gehad maar tot die tijd ben ik (op papier) vermogend en heb geen recht op een toevoeging. Momenteel kan ik bijna niet rondkomen dus een advocaat betalen zit er ook niet in.
En heb dus geen eerlijke kans om mij te verdedigen. Idd wat een rechtsstaat !

Tineke

03-03-2019

Allemaal waar wat mensen schrijven. Nederland is al jaren geen rechtsstaat meer,heb hele slechte ervaringen met advocaten en rechters.Advocaten maken vaak nepfacturen,omdat ze er toch mee wegkomen.(Burgers zijn in nederland vogelvrij) .Wie gelooft de burger nou.
De nepfacturen worden met foute rechters binnen gehaald.Ik verloor in 3 jaar hierdoor 12000 euro.Geen schuld en nooit een dagvaarding gezien.Het kan allemaal in nederland.Tweede kamer steekt ook geen hand uit, weet hiervan.Dit kabinet komt niet voor de burger op en laat veel te veel zaken op zijn beloop.ook dat er niets met aangiftes wordt gedaan.Dus fraude blijft gewoon bestaan.

Ed

05-03-2019

Het zou erg mooi zijn als Mr Rijlaarsdam gelijk had. Maar als deken staat hij kennelijk te ver af van de rechtspraktijk om de advocaten daadwerkelijk een rol te laten vervullen in toegang tot het recht. Als gewone mensen (dus niet de rich and famous) de pech hebben een advocaat te moeten inschakelen, worden ze te vaak geconfronteerd met iemand die een aantal sofismen naar voren brengt en niet geïnteresseerd is in de uitkomst van de procedure. Dit dan weer in schril contrast met het betalen van hun veel te hoge facturen.
Mijn stelling staat dus lijnrecht tegenover die van Mr Rijlaarsdam: advocaten zijn een pover excuus voor het gebrek aan eerlijke richtbedeling in Nederland.

jean

06-03-2019

Ik had een advocaat op toevoeging. Helaas is de advocaat op vakantie. De vervanger reageert niet. Geen advocaat wil de zaak overnemen, omdat dan het salaris verdeeld moet worden en de advocaat niet aan de slaag gaat voor € 10,00 per uur. Inmiddels verlopen termijnen en lijdt ik een schade van meer dan € 100.000,00.

Pieter

14-03-2019

Ben als ondernemer naar een deurwaarder gegaan vanwege een niet betaalde factuur door mijn cliënt. Deurwaarder adviseert mij dat er een advocaat ingeschakeld moet worden. Advocaat doet vooronderzoek en concludeert dat ik volledig recht heb op betaling. Advocaat gevraagd om te werken op basis van no cure no pay. (Mag niet zegt hij!) Want ik vind, dat de advocaat net zo deskundig is als de rechter. Beiden zijn Mr. in de rechten. Want stel de advocaat heeft geen goed vooronderzoek gedaan en hij verliest de rechtszaak voor mij, dan moet ik n.b. wel hem betalen! Dus mijn voorstel: als de advocaat wint krijgt hij zijn afgesproken beloning en bij verlies krijgt de advocaat helemaal niets. Dan weet je ook zeker dat hij staat voor zijn deskundig juridisch advies!
Bovendien moet ik door zijn fout(en) of ondeskundigheid ook nog de proceskosten en wat al niet meer betalen!
Ook die kosten behoort mijn verliezende advocaat te betalen! (Advocaat is aansprakelijk voor geleden schade!) Wordt echt tijd dat de beloning van advocaten moet worden veranderd en dat kan echt wel want NVM-makelaars werken toch ook al decennia lang op basis van no cure no pay!

Guy

05-05-2019

Ik werd laatst gedagvaard voor een familiekwestie. Deze dagvaarding was gebaseerd op een spoedeisende zaak van een pand dat verkocht moest worden. Tijdens de zitting bleek dat niet waar te zijn en kon het pand pas in 2020 verkocht worden. Toen besloot de tegenpartij de eis een andere draai te geven wat niets meer van doen had met de oorspronkelijke eis. Ik werd in het gelijk gesteld maar moest wel mijn advocaat kosten betalen van 1000den euro's terwijl ik rond moet komen van een docenten salaris. Ik voel me dan rechteloos en machteloos.

RIEMENS J A

15-05-2019

RECHTELOOS MACHTELOOS - onder bewindstelling SINDS JANUARI 2016 vanwege HOOG vermogen: kanton Middelburg geen enkel bericht omtrent vonnis, op grond van onrechtmatige aanvraag + NOOIT voorlegggen gegevens boekhouding, opvolgen commerciele activiteiten. Nooit de bedoeling van bewind maar van zakelijke begeleiding. Troef van pleegdochter NCA RIEMENS vriendin van Mr. R. Maat met overheveling van
mijn kapitaal (ruim € 400.000,== + pensioen(en) naar PRIVE en MISBRUIK naar ondeskudige AVM BEWIND: bewust gekozen voor afstand !!! TEN EINDE RAAD !!!!!
en naar CORUPTER BEWIND MIDDELS naar NCA RIEMENS (nog erger)

Vincent Rogiest

20-05-2019

Hier in Eindhoven klopt er iets niet,...
Ik ben al sinds 2006 opzoek naar een advocaat in Eindhoven die mijn rechten als mens behartigt inplaats van mij verder op een berekende en valse manier achter te stellen,... Waarom krijg ik geen advocaat toegewezen van advocatenorde ?

Anoniem

03-06-2019

Rechtsstaat bestaat niet in nederland. Daders die mij het een en amder geflikt hebben lopen nog vrij rond terwijl ze vast horen te zitten waar ze thuis horen netjes achter de tralies.hoe kan t dat er nils gebeurd bij poging tot moord en ja ik ben gewoon nederlands ook wij zijn een nummertje.als ik de jackpot win rot ik op uit dit k*t land

deniss

22-08-2019

Ga van mij uit niet alleen in Nederland in elke land is het zelfde ,, Er zijn landen die nog erger zijn
tuur lijk geef ik de meeste gelijk Smile :))) geniet van je leven

Plaats een reactie

Commerciële, beledigende, bedreigende, racistische of anderszins ongepaste reacties worden onmiddellijk verwijderd.