Gerbrandydebat november 2018

Woensdag 7 november stond het NOvA Gerbrandydebat in het teken van Partijdigheid

Thema: ‘Is er ruimte voor de kernwaarde ‘Partijdigheid’ binnen het huidige maatschappelijke klimaat?’
De partijdigheid van de advocaat staat onder druk. Niet alleen in het strafrecht, maar ook in bijvoorbeeld asiel- en familierechtzaken wordt de advocaat in media én de politiek steeds vaker aangevallen op zijn partijdigheid voor de client. Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer initiatieven voor ‘laagdrempelige’ civiele rechtspraak, vanuit het idee dat advocaten conflict en nodeloze complexiteit veroorzaken in hun streven de cliënt zo goed mogelijk bij te staan. Gerenommeerde advocaten, Kamerleden en andere nieuwsmakers gingen over dit thema met elkaar in debat.

Judith Sargentini opende het Gerbrandydebat met een pleidooi (Europarlementariër GroenLinks) over haar rapport over de uitholling van de democratie en de rechtsstaat in Hongarije.

Debat met panelleden: Diana de Wolff (bijzonder hoogleraar advocatuur), Gerard Spong (strafrechtadvocaat), Chris van Dam (justitiewoordvoerder CDA, Tweede Kamer), Michiel van Nispen (justitiewoordvoerder SP, Tweede Kamer) en Jennifer Willemsen (senior rechter en Rotterdamse regelrechter) over de stellingen: 1) Als advocaat moet je alle wettelijke middelen aangrijpenom je cliënt bij te staan, en 2) Het kabinet probeert de rol van de partijdige advocaat te minimaliseren.

Het slotpleidooi werd verzorgd door Eric Daalder (lid van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en oud-plaatsvervangend Landsadvocaat) over zijn boek 'De glijbaan van een president' waarin hij de constitutionele en juridische kanten van de Watergate-affaire belicht en parallellen legt met hedendaagse ontwikkelingen in de VS. 

In de media
Advocatenblad: De strijd voor gerechtigheid
Advocatie: 'Met het woord asielindustrie roept u een beeld op'.

Terugkijken
Het hele debat is via Periscope terug te kijken. Bekijk ook het sfeerverslag:

Gerard Spong, strafrechtadvocaat, deelt graag met u zijn visie op het thema: