31okt

Kroongetuigenregeling en vertrouwelijkheid centraal in Gerbrandydebat

Het 13e Gerbrandydebat van de NOvA stond op 23 oktober 2023 in het teken van de kroongetuigenregeling en de kernwaarde vertrouwelijkheid. Hoofdspreker was demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz.

Bekijk de video-impressie van het Gerbrandydebat. 

IMG_2770Na de opening van de avond in de Haagse Sociëteit De Witte door waarnemend deken Susan Kaak, liet Jeroen Soeteman (lid van de algemene raad) in een vraaggesprek met dagvoorzitter Kim Coppes zijn licht schijnen op de kroongetuigenregeling. 
Gerbrandy minister JenVMinister Yeşilgöz gaf in haar lezing aan de huidige kroongetuigenregeling te willen verbeteren en uit te breiden. Zo wil de minister de getuigenbeschermingsovereenkomst tussen de staat en kroongetuige in de toekomst onafhankelijk laten toetsen.
Gerbrandy panel kroongetuigenOver deze plannen, de veiligheid van advocaten, kroongetuigen en hun omgeving spraken Jan Crijns (hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden), Songül Mutluer (Tweede Kamerlid PvdA) en strafrechtadvocaat Sander Janssen. 


Impact kroongetuigenregeling
In opdracht van de NOvA heeft de Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar de impact van (een uitbreiding van) de kroongetuigenregeling op de veiligheid en praktijkvoering van advocaten. De algemene raad omarmt de aanbeveling van de onderzoekers dat veiligheid een leidend uitgangspunt moet zijn bij de inzet van kroongetuigen. Er moet pas worden overgegaan tot de inzet van kroongetuigen als duidelijk is dat én hoe de veiligheid van alle betrokkenen, inclusief advocaten, kan worden gewaarborgd. 

Gerbrandy panel vertrouwelijkheidTijdens het tweede deel van de avond debatteerden Taru Spronken (advocaat-generaal bij de Hoge Raad), Marianne Lochs (docent straf- en procesrecht universiteit van Leiden), Karin de Lange (advocaat en voorzitter van de NVJSA) en Peter Hanenberg (voorzitter van het dekenberaad) over vertrouwelijkheid, een van de kernwaarden van de advocatuur.

 

2023