18sep

NOvA geschokt door moord op advocaat

De NOvA is geschokt dat advocaat Derk Wiersum in uitoefening van zijn functie is geliquideerd. We leven mee met zijn nabestaanden. Het is onvoorstelbaar en diep bedroevend dat een advocaat, echtgenoot en vader wordt vermoord, alleen maar omdat hij zijn werk doet. De rechtsstaat is vandaag geweld aangedaan. Algemeen deken Johan Rijlaarsdam heeft contact gehad met Minister Grapperhaus van Justitie. Deze heeft aangegeven zwaar in te zetten op deze zaak.

Rijlaarsdam: "Wat er vanmorgen in Amsterdam is gebeurd is verschrikkelijk, in de eerste plaats voor de naasten van Derk Wiersum. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en andere naaste familieleden en vrienden. Zij moeten een geliefde missen.

Minuut stilte
Ook binnen de advocatuur is de schok onvoorstelbaar groot. Derk wordt door collega's omschreven een zeer aimabele en integere man en een kundig advocaat. Ook rechters en Officieren van Justitie laten ons weten diep geschokt te zijn. Als een advocaat om het leven wordt gebracht vanwege het werk dat hij doet, is dat een aanslag op de rechtsstaat. Advocaten moeten in alle vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen. Ik heb inmiddels hierover contact gehad met Minister Grapperhaus. Die heeft de NOvA verzekerd dat zwaar op deze zaak wordt ingezet. Morgen zal tijdens een landelijke vergadering van advocaten in Utrecht een minuut stilte in acht worden genomen."

Vlag halfstok
De NOvA heeft vandaag een mail aan de gehele balie gestuurd. Hierin wordt opgeroepen om morgen, 19 september, de vlaggen op advocatenkantoren halfstok te hangen.

Derk Wiersum vlag halfstok 1CvA Derk Wiersum 2

Gezamenlijke verklaring NOvA, Rechtspraak en Openbaar Ministerie
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA), het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak zijn geschokt door de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum. Zijn verlies doet ons allen veel pijn. Hoewel het onderzoek naar dit zeer ernstige voorval nog in volle gang is, wijst alles in de richting van een grove inbreuk op onze democratische rechtsorde.

Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen. Deze gebeurtenis is daarom naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat. Politie en OM zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijke(n) wordt opgespoord. Wij wensen Derks gezin, familie, vrienden en collega’s heel veel sterkte met dit verlies.

Johan Rijlaarsdam, algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten

Theo Hofstee, waarnemend voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak

 

Verklaring van het College van Afgevaardigden
Wij zijn geschokt en immens verdrietig. Een advocaat is vermoord. Onze collega Derk Wiersum was een aimabel en integer mens, een deskundig advocaat die altijd opkwam voor de zwakkeren. In ons verdriet voelen wij ons gesteund door de reacties vanuit de samenleving. Ondanks deze aanslag op de rechtsstaat blijven wij advocaten ons werk doen.

Onze gedachten zijn bij zijn dierbaren.

Het College van Afgevaardigden
19 september 2019

2019