Minister Dekker negeert petitie voor redelijke vergoeding sociale advocatuur
Voorafgaand aan het Algemeen Overleg rechtsbijstand op 7 november heeft de advocatuur, vertegenwoordigd door de algemene raad van de NOvA, een petitie tot behoud van de sociale advocatuur overhandigd aan minister Dekker voor Rechtsbescherming. In het AO bleef de minister evenwel doof voor de breed gedragen oproep om nu eindelijk iets te doen aan de te lage vergoedingen voor de sociale advocatuur.
De petitie voor het behoud van de sociale advocatuur roept de minister en alle politieke partijen op hun verantwoordelijkheid voor een goede rechtsbedeling te nemen, de toegang tot de rechter te blijven waarborgen en voor volgend jaar eindelijk een redelijke vergoeding voor de sociale advocatuur te regelen. Minister Dekker nam de petitie in ontvangst uit handen van algemeen deken Johan Rijlaarsdam in de hal van de Tweede Kamer.
Diep teleurgesteld
In het AO bleef de minister voor Rechtsbescherming echter doof voor de oproep om nu eindelijk iets te doen aan de te lage vergoedingen voor de sociale advocatuur. De advocatuur is hierin diep teleurgesteld. De minister zegt wel steeds dat hij het probleem onderkent, dat hij draagvlak belangrijk vindt en dat hij een brug wil slaan, maar zelfs een overbruggingsregeling om de acute nood op te lossen is voor hem onbespreekbaar. De starre opstelling van de minister is een klap in het gezicht van de sociale advocatuur. Een grote groep advocaten is dan ook boos weggelopen uit het algemeen overleg over de gefinancierde rechtsbijstand. Binnen de balie zijn acties aangekondigd: in de eerste twee weken van januari 2020 hebben advocaten zich massaal verhinderd gemeld voor piket.
Kamerbrief met factcheck
In aanloop naar dit debat heeft de NOvA in een brief aan de Tweede Kamer (inclusief factcheck van beweringen van de minister) aandacht gevraagd voor de noodlijdende sociale advocatuur.