4sep

‘Nu 30 miljoen, anders straks geen sociaal advocaten meer’

Voor 2020 en de drie jaren daarna moet er 25 tot 30 miljoen euro worden vrijgemaakt voor een redelijke vergoeding voor sociaal advocaten. Dat schrijft algemeen deken Johan Rijlaarsdam vandaag in een brief aan minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Ketel lowres staand (Svdh)Ondanks de jarenlange aanbevelingen van de Commissie Wolfsen, de Commissie Duurzaam Stelsel en de Commissie Van der Meer is er nog steeds geen perspectief op redelijke vergoedingen voor sociaal advocaten. Hierdoor overweegt een groot aantal te stoppen met gefinancierde rechtsbijstand. Ook kiezen steeds minder jonge advocaten voor de sociale advocatuur. “U kunt dan straks misschien wel een stelselwijziging op uw naam hebben geschreven, maar de uitvoering daarvan zal haperen en de rechtzoekende staat in de kou”, aldus Rijlaarsdam aan de minister.

Indexering met terugwerkende kracht
De NOvA wil een punttarief van euro 124,70 (ex. btw) introduceren voor die groep advocaten die overwegend een sociale praktijk voeren. Dit betreft zo’n 2.700 advocaten die jaarlijks tussen de 350 en 1500 punten (reguliere toevoegingen en toeslagen voor extra uren) aan toevoegingswerk verrichten. In totaal is hiermee een bedrag tussen 25 en 30 miljoen euro per jaar gemoeid.

Water lowres (SvdH)De door de AR voorgestelde (nood)maatregel om voor deze groep advocaten de vergoeding te indexeren biedt voor de komende vijf jaren concreet zicht voor deze advocaten. Dit is nodig zodat deze groep ook in de toekomst in het stelsel werkzaam kan blijven. Met de voorgestelde maatregel wordt deze belangrijke groep advocaten op korte termijn concreet zicht geboden waardoor zij behouden kunnen blijven voor de toekomst. Advocaten die minder dan 350 punten vergoed krijgen, hebben vaak ook nog een betalende praktijk waarmee zij uiteindelijk een redelijke vergoeding krijgen.

Noodzakelijke tussenstap

De noodmaatregel is een noodzakelijke tussenstap om te komen tot een duurzaam stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. De NOvA blijft erop hameren dat de aanbevelingen van de Commissie Van der Meer moeten worden uitgevoerd. Deze commissie stelt dat er jaarlijks een investering van € 127 miljoen extra nodig is.

Meer informatie
- Lees de brief van algemeen deken Johan Rijlaarsdam
- Bekijk het dossier Gefinancierde Rechtsbijstand

2019