-
1. Mogen de verplichte kwaliteitstoetsen op afstand via digitale middelen plaatsvinden?
Vanwege goede ervaringen met online intervisie en gestructureerd intercollegiaal overleg (GIO), heeft de algemene raad begin oktober 2021 besloten om online deelname aan de kwaliteitstoetsen, voor de vormen intervisie en GIO, permanent toe te staan. (Voor de vorm peer review is online deelname niet toegestaan, de review van dossiers vindt plaats op kantoor.)
Voor online deelname aan intervisie en GIO gelden de volgende voorwaarden:
1. alle deelnemers gaan akkoord met deelname aan de kwaliteitstoetsen door video-conference;
2. de identiteit van de deelnemers wordt gecontroleerd door gespreksleider of begeleider;
3. de aanwezigheid van de deelnemers wordt tijdens de bijeenkomst gecontroleerd door de gespreksleider of begeleider;
4. de vertrouwelijkheid wordt door alle deelnemers gewaarborgd door onder meer deelname aan de bijeenkomst in een afgesloten ruimte zonder aanwezigheid van derden. -
2. Kan ik als deelnemer of als gespreksleider/reviewer opleidingspunten behalen met intervisie, peer review of gestructureerd intercollegiaal overleg?
De verplichting tot het behalen van twintig opleidingspunten (artikel 4.4 Voda) staat los van de verplichting deel te nemen aan de kwaliteitstoetsen (artikel 4.3a Voda). Aan de kwaliteitstoetsen kan worden deelgenomen door intervisie (acht uur per jaar), gestructureerd intercollegiaal overleg (acht uur per jaar) of peer review (vier uur per jaar). Als een advocaat kiest voor intervisie of peer review, kunnen daarmee ook opleidingspunten worden opgevoerd met een maximum van vier per jaar (zie artikel 4.4 lid 5 sub d van de Voda). Deze punten worden aangemerkt als niet-juridische punten.
Als gekozen wordt voor intervisie dan kunnen van de verplichte acht uur per jaar vier uur worden opgevoerd als vier niet-juridische punten. Het maximum dat voor intervisie per jaar kan worden opgevoerd is daarmee bereikt en dat betekent dat indien daarnaast in een ander verband wordt deelgenomen aan intervisie die uren niet kunnen worden opgevoerd als opleidingspunten. Hetzelfde geldt voor peer review. Als aan beide vormen wordt deelgenomen kunnen punten voor beide vormen worden opgevoerd met een maximum per vorm van vier punten per jaar.Voor de reviewer en de gespreksleider geldt dat zij ook voor ieder heel uur dat zij optreden als peer reviewer of gespreksleider punten kunnen opvoeren met een maximum van vier uur per jaar.
-
3. Wat zijn de vereisten voor gestructureerde feedback?
-
4. Hoe toon ik aan dat ik voldoe aan de vereisten met betrekking tot de kwaliteitstoetsen?
Voor intervisie geldt dat de gespreksleider ieders deelname, waaronder die van zichzelf, in een bewijs van deelname met een korte, niet inhoudelijke, omschrijving van hetgeen aan de orde is gekomen bevestigt.
De gespreksleider kan hiervoor het voorbeeld bewijs van deelname intervisie gebruiken.Voor peer review geldt dat de reviewer in een verslag bevestigt dat peer review heeft plaatsgevonden met een korte, niet inhoudelijke, omschrijving van hetgeen aan de orde is gekomen.
De reviewer kan hiervoor het voorbeeld verslag van peer review gebruiken.Voor intercollegiaal overleg geldt dat de begeleider ieders deelname, waaronder die van zichzelf, bevestigt in een bewijs van deelname met een korte, niet inhoudelijke, omschrijving van hetgeen aan de orde is gekomen.
De begeleider kan hiervoor het voorbeeld bewijs van deelname intercollegiaal overleg gebruiken. -
5. Voldoe ik aan de vereisten van de kwaliteitstoetsen als ik optreed als begeleider van gestructureerd intercollegiaal overleg of als gespreksleider intervisie?
Ja, u voldoet als begeleider van gestructureerd intercollegiaal overleg of als gespreksleider intervisie aan de vereisten van de kwaliteitstoetsen.
Als begeleider/ gespreksleider zorgt u voor de procesmatige organisatie van het overleg. De begeleider/ gespreksleider bevestigt ieders deelname, waaronder die van zichzelf, in een bewijs van deelname met een korte, niet inhoudelijke, omschrijving van hetgeen aan de orde is gekomen.
-
6. Is het mogelijk om vormen van gestructureerde feedback te combineren?
Dat kan alleen als u voldoet aan de vereisten van minimaal één vorm van de kwaliteitstoetsen: intervisie, peer review of gestructureerd intercollegiaal overleg. Als u deelneemt aan twee vormen kunt u de hieraan bestede uren niet zonder meer bij elkaar optellen. Bijvoorbeeld aan de eis van acht uur intervisie kan dus niet worden voldaan met zes uur intervisie en twee uur peerreview. Het staat u natuurlijk vrij om vrijwillig extra uren aan gestructureerde feedback te besteden.
-
7. Hoe kan ik mij als gespreksleider intervisie of reviewer laten registreren bij de algemene raad?
Het verzoek voor registratie van gespreksleider of reviewer kan bij de NOvA worden ingediend. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier en stuur dit per mail naar jz@advocatenorde.nl.
Indien voldaan is aan de vereisten zal registratie zo spoedig mogelijk volgen voor een periode van vijf jaar.
-
8. Is er een overzicht voor geregistreerde gespreksleiders en/ of reviewers?
Alle door de algemene raad aangewezen gespreksleiders en reviewers zijn eenvoudig vindbaar in de zoekmachine voor gespreksleiders (zoek op naam of plaats) en in de zoekmachine voor reviewers (zoek op naam, plaats of rechtsgebied)
-
9. Waar kan ik informatie over een cursus gespreksleider intervisie vinden?
Via de zoekmachine Erkend Cursusaanbod Advocatuur. Voor het volgen van een cursus kunt u zich ook wenden tot andere dan de erkende opleidingsinstellingen.
NB. Zorgt u er wel voor dat u zeker weet dat de cursus voldoet aan de vereisten die aan de kwaliteitstoetsen gesteld worden. Als de cursus namelijk niet voldoet aan de vereisten kan deze niet meetellen voor de kwaliteitstoetsen.
-
10. Wat houdt het vereiste 'werkzaam zijn op dezelfde rechtsgebieden' in bij de kwaliteitstoetsen?
Bij het samenstellen van de groep is het goed dat gekeken wordt op welke rechtsgebieden de verschillende advocaten werkzaam zijn zodat dilemma’s die betrekking hebben op de praktijkvoering met de verschillende deelnemers zo goed mogelijk besproken kunnen worden. Advocaten kunnen zelf bepalen welke indeling van rechtsgebieden daarbij wordt gehanteerd, zolang de keuze voor de verschillende rechtsgebieden kan worden beargumenteerd. Daarbij hoeft de indeling van het rechtsgebiedenregister niet te worden aangehouden.
Voorbeelden
Een intervisiegroep samenstellen met advocaten in de sociale praktijk en in de internationale commerciële praktijk is niet logisch gelet op de verschillende dilemma’s die spelen in de verschillende praktijken. Ook is het niet logisch om een intervisiegroep samen te stellen met strafrechtadvocaten en advocaten in het personen- en familierecht. Daarbij geldt als kan worden beargumenteerd waarom het wel logisch is, dan kan de keuze daarvoor wel gemaakt worden. -
11. Moeten de kwaliteitstoetsen worden verricht op dezelfde rechtsgebieden als het rechtsgebied waarop de advocaat staat geregistreerd in het rechtsgebiedenregister?
Nee, dat hoeft niet. Het rechtsgebied waarop de advocaat staat geregistreerd, hoeft niet te worden aangehouden bij de keuze op welk rechtsgebied de kwaliteitstoetsen worden verricht. Ook het aantal rechtsgebieden waarop de advocaat staat geregistreerd heeft geen invloed op de keuze van de kwaliteitstoetsen. De verplichting voor de kwaliteitstoetsen ziet op een keuze voor één van de drie vormen per jaar (intervisie, peer review of gestructureerd intercollegiaal overleg) op een rechtsgebied waarop de advocaat werkzaam is.
-
12. Mogen de verplichte kwaliteitstoetsen op afstand via digitale middelen plaatsvinden?
Het is van belang voor de verschillende vormen van de kwaliteitstoetsen dat de deelnemers fysiek bij elkaar komen ten behoeve van de dynamiek in de groep en het kunnen faciliteren van de gewenste vorm door de gespreksleiders, reviewers en begeleiders.
Gelet op alle verscherpte coronamaatregelen die het fysiek bij elkaar komen bemoeilijken kan aan intervisie en gestructureerd intercollegiaal overleg via videoconferentie worden deelgenomen. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
1. alle deelnemers gaan akkoord met deelname aan de kwaliteitstoetsen door video-conference;
2. de identiteit van de deelnemers wordt gecontroleerd door gespreksleider of begeleider;
3. de aanwezigheid van de deelnemers wordt tijdens de bijeenkomst gecontroleerd door de gespreksleider of begeleider;
4. de vertrouwelijkheid wordt door alle deelnemers gewaarborgd door onder meer deelname aan de bijeenkomst in een afgesloten ruimte zonder aanwezigheid van derden.Zie ook: Online deelname aan kwaliteitstoetsen permanent toegestaan
-
13. Ik ben zwanger. Kan ik dan een beroep doen op vermindering van het aantal uren kwaliteitstoetsen?
Nee, voor de verplichting uit hoofde van de kwaliteitstoetsen kan geen beroep gedaan worden op de pro rata-regeling in geval van zwangerschap (artikel 4.4, derde lid, Voda).
Dat is anders voor de verplichting van het te behalen aantal PO-punten. Zie vraag 8 van de FAQ PO-punten en artikel 4.7 lid 6 Voda.
-
14. Kan ik extra uren, die ik dit jaar bovenop de verplichte acht uur heb besteed aan intervisie of gestructureerd intercollegiaal overleg in het kader van de kwaliteitstoetsen, ‘meenemen’ naar volgend jaar?
Nee, de compensatieregeling zoals die geldt voor de PO-punten (art. 4.4 lid 4 Voda) geldt niet voor de kwaliteitstoetsen. Het uitgangspunt van de kwaliteitstoetsen (art .4.3a en 4.3b Voda) is dat advocaten jaarlijks reflecteren op hun praktijkvoering.
-
15. Ik heb mijn stageverklaring ontvangen en ben halverwege het jaar onvoorwaardelijk op het tableau ingeschreven. Geldt dan, net als bij de PO-punten, ook een naar rato-regeling voor de kwaliteitstoetsen?
Nee, de naar rato-regeling van art. 4.4, lid 4 Voda met betrekking tot opleidingspunten geldt niet voor de kwaliteitstoetsen, maar dat is in uw geval ook niet nodig. Advocaat-stagiairs die gedurende het jaar onvoorwaardelijk worden ingeschreven op het tableau hoeven volgens art. 4.3a, lid 1 Voda pas het jaar daarop deel te nemen aan de kwaliteitstoetsen.