10dec

NCTV: na moord Wiersum is weerbaarheid advocaten van groot belang

Sinds de moord op Derk Wiersum is dreiging meer een onderdeel geworden van de beroepsuitoefening van advocaten. De balie moet daarom weerbaarder worden. Dat was de boodschap van Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, aan het college van afgevaardigden.

NCTV Pieter-Jaap AalbersbergDe toegenomen dreiging geldt ook voor rechters en officieren van justitie, maar bij advocaten ligt dit ingewikkelder omdat ze geen gemeenschappelijke werkgever hebben, aldus Aalbersberg. Hij is daarom sinds de moord in gesprek met de NOvA en individuele advocaten. “Dat gaat over onder meer beveiliging van ICT, want dat is altijd het meest kwetsbare. Maar ook over andere manieren om als beroepsgroep weerbaarder te worden.”

Andere organisatie personenbeveiliging
Aalbersberg meldde verder dat na de moord op Derk Wiersum de organisatie van bewaking en beveiliging van personen anders georganiseerd is. Lokale en nationale teams zijn gecombineerd in een breed team van OM, politie en NTCV. Ook is op verzoek van het departement van Justitie en Veiligheid het gezag over beveiliging van personen in het Marengo-proces overgedragen aan het Rijk, waar dat eerst bij de hoofdofficier lag. Op de vraag hoeveel advocaten momenteel worden beveiligd kon Aalbersberg alleen antwoorden: “Een handvol”.

Maatregelen
Sinds de moord is er een noodnummer voor advocaten dat 24 uur per dag kan worden gebeld. Ook zijn de medewerkers van het team Vertrouwenspersonen getraind om te gaan met gevoelens van onveiligheid. Via de DillemApp maakt de NOvA advocaten bewuster van hun weerbaarheid. Verder wordt gedacht aan weerbaarheidstrainingen, bijvoorbeeld in de beroepsopleiding advocaten.

Lees ook:
Contactpunt Beroepsgroepen ingesteld voor advocaten en rechters

2019