Drugsgebruik

Het recreatief gebruik van drugs lijkt in Nederland steeds meer geaccepteerd te worden. Drugs wordt soms gebruikt om door moeilijke tijden heen te komen. Afgezien van de gevaren die drugs kunnen opleveren voor je gezondheid en persoonlijke leven, kunnen de implicaties ook voor je carrière groot zijn.

Als je “ja” antwoordt op twee of meer van onderstaande vragen, kan dit erop duiden dat je afhankelijk bent van drugsgebruik. Over het algemeen geldt dat als je vermoedt dat je verslaafd bent, je dat waarschijnlijk ook bent. Wanneer je afhankelijk bent van drugsgebruik, dan heb je hulp nodig. Het accepteren van het hebben van een drugsprobleem wordt vaak bemoeilijkt door het taboe dat hierop rust. Er is echter directe hulp beschikbaar.

  • Vind je dat je meer en meer van de drugs moet gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
  • Vind je dat je in beslag wordt genomen door drugs: denk je aan wanneer je het de volgende keer zult gebruiken, hoe het zal voelen, hoeveel je gaat gebruiken?
  • Heb je niet langer interesse of enthousiasme voor dingen waarvan je voorheen wel kon genieten?
  • Blijf je drugs gebruiken zelfs als het problemen in je leven en relaties veroorzaakt?
  • Heb je geprobeerd het gebruik van drugs op te geven, maar ben je er op de lange termijn niet in geslaagd?
  • Heb je ontwenningsverschijnselen of onaangename gevoelens als je een tijdje geen drugs hebt gebruikt?

Behandeling van drugsverslaving
Drugsverslaving is een medisch probleem en je eerste aanspreekpunt is je huisarts. Bij behandeling gaat het om het omgaan met zowel de fysieke als psychische effecten. Het kan een zeer stressvolle tijd betekenen. Je zult jezelf moeten confronteren met de onderliggende problemen, ze moeten oplossen en moeten leren om de drug die ooit centraal stond in je leven niet meer te gebruiken. Het krijgen van hulp van vertrouwde familieleden, vrienden en collega's is op dat moment van vitaal belang. Behandeling is afhankelijk van het type drug, de mate van verslaving en je houding. Behandeling of vrijwillige deelname aan een zelfhulpgroep gerund door een organisatie zoals de Anonieme Verslaafden kan effectief zijn.

Poliklinische behandeling
Een poliklinische behandeling is een behandeling waarbij u een bepaalde periode wekelijks één op één gesprekken heeft met uw behandelaar of groepsbijeenkomsten bijwoont onder leiding van een behandelaar.

Anonieme verslaafden
Anonieme verslaafden is een afkickprogramma voor drugsverslaafden. Het is onafhankelijk, deelname is gratis en vertrouwelijkheid is gegarandeerd. NA-Anonieme Verslaafden Nederland bijeenkomsten vinden plaats in het hele land.

Verslaving aan medicijnen
Bijna alle medicijnen zijn potentieel verslavend. Wanneer je een medicijn krijgt voorgeschreven, vraag dan je arts of het verslavend is. Als je regelmatig vrij verkrijgbare medicijnen koopt, zou je je moeten afvragen of je je verslaving niet in stand houdt.

Bron: www.lawcare.org.uk
www.jellinek.nl