• 15mrt
  • 29feb

   Achtergrond: zes tips voor patroons

   Als patroon ben je hét aanspreekpunt en rolmodel voor de advocaat-stagiair. Patroons geven het goede voorbeeld. Bij hen kan de startende advocaat gevoelens kwijt en aankloppen voor advies. Eigenlijk is een patroon dé rots in de branding. Het is dus niet voor niets dat er een verplichting is om een patroonscursus te volgen. Trainer Marloes ter Huurne geeft zo’n cursus en heeft enkele tips voor aanstaande patroons.

   2024 lees meer
  • 20dec

   Minister onderzoekt voorschotregeling en schaft maatregel kostenverhaal af

   Advocaten die een zaak behandelen bij een wijkrechtbank krijgen hier per 1 januari 2024 een toeslag voor. Daarnaast wordt onderzocht of de voorschotregeling voor sociaal advocaten een nieuwe impuls kan krijgen en wil Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, de bestuursrechtelijke maatregel kostenverhaal afschaffen. Dit staat in de Tiende voortgangsrapportage stelselvernieuwing gefinancierde rechtsbijstand die op 20 december naar de Tweede Kamer is gestuurd.

   2023 lees meer
  • 30nov

   Eenmalige tegemoetkoming sociaal advocaten in december uitgekeerd

   Sociaal advocaten ontvangen in december 2023 een tegemoetkoming van 4,62 procent. Zij hoeven hiervoor niets te doen. De Raad voor Rechtsbijstand keert dit uit. De regeling waarin dit staat, is woensdag 29 november jl. gepubliceerd in de Staatscourant. De minister voor Rechtsbescherming geeft daarmee uitvoering aan de motie-Sneller c.s. die opriep tot een noodinvestering.

   2023 lees meer
  • 14nov

   Feitelijke en juridische complexiteit niet allesbepalend voor de behoefte aan hulp van een advocaat

   Wet- en regelgeving die alleen aan de hand van het juridisch probleem bepaalt of een persoon een probleem zelf kan oplossen, is niet toereikend. Door aandacht te hebben voor de context- en persoonsgebonden factoren kan meer maatwerk worden geboden. Dit staat in het advies over de regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz). Dit advies is opgesteld door een onafhankelijke adviescommissie op verzoek van de Nederlandse orde van advocaten, de Raad voor Rechtsbijstand en het Juridisch Loket.

   2023 lees meer