• 19sep

   Dilemma: Diversiteit aan de top

   Er is een geschikte vrouwelijke kandidaat gevonden voor de maatschap, maar uw collega-partners hebben de voorkeur voor een man uit hun netwerk. Dit komt het diversiteitsbeleid niet ten goede en het werkt ook niet in ons voordeel bij een aankomend interview over dit onderwerp. Wat zou u doen om het diversiteit- en inclusiebeleid te handhaven?

   2023 lees meer
  • 18sep

   NOvA meldt zich bij Hoge Raad over prejudiciële vragen verschoningsrecht

   Op 5 september jl. heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch bij wijze van prejudiciële beslissing rechtsvragen gesteld aan de Hoge Raad over de omgang met verschoningsgerechtigde informatie. Gelet op haar wettelijke taak heeft de NOvA de Hoge Raad verzocht schriftelijke opmerkingen te mogen indienen ten behoeve van beantwoording van de prejudiciële vragen. Hiermee wil de NOvA het belang van het verschoningsrecht als algemeen geldend en fundamenteel rechtsbeginsel nader belichten.

   2023 lees meer
  • 13sep

   NOvA-commissie toetst verkiezingsprogramma’s op rechtsstatelijkheid

   De Nederlandse orde van advocaten heeft opnieuw een commissie ingesteld die de conceptverkiezingsprogramma’s vóór de verkiezingen van 22 november 2023 zal toetsen op hun rechtsstatelijk karakter. De commissie bestaat uit advocaten en juristen en staat onder leiding van Willem van Schendel, voormalig vice-president van de Hoge Raad.

   2023 lees meer
  • 5sep

   NOvA: Wet op de rechtsbijstand op oneigenlijke grond ingezet voor afhandeling gaswinningsschade

   “Groningers die gedupeerd zijn door gaswinning moeten allemaal kosteloos rechtsbijstand krijgen. Dit moet echter niet via de Wet op de rechtsbijstand (Wrb) gaan, maar via een nog op te zetten fonds. De overheid moet de rekening betalen, niet de sociale advocatuur”. Dit zei Sanne van Oers, lid van de algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten, dinsdag 5 september in De Nieuws BV op Radio 1.

   2023 lees meer
  • 4sep

   De weerbaarheidstips van...

   Bedreiging? Agressie? Intimidatie? Veel advocaten denken dat zoiets hen niet overkomt, dat ze zulke cliënten niet hebben of dat het hoort bij het beroep. Niet dus! De helft van de advocaten maakte het afgelopen jaar agressie en bedreiging mee. De NOvA heeft speciale weerbaarheidstrainingen voor advocaten, advocaat-stagairs en advocaten met cliënten in de EBI. De eerstvolgende is 27 september. Advocaten die al naar zo’n training zijn geweest, geven u vast wat weerbaarheidstips.

   2023 lees meer