15jul

NOvUM aflevering 5: ‘Inclusiviteit is geen soft onderwerp, maar juist heel rationeel en zakelijk’

In NOvUM spreekt Bas van Zelst met advocaten Gloria Heutinck- Gomes en Mark Smeets. Zij zijn lid van het door de NOvA opgerichte platform Diversiteit & Inclusie. Daarin houden zij zich samen met 35 andere advocaten met verschillende thema’s bezig, maar allemaal met hetzelfde uitgangspunt: “Wat kunnen we doen om mensen met een diverse achtergrond of geaardheid de kans te bieden om hetzelfde te bereiken als wij hebben bereikt?”

NOvUM diversiteitVolgens Heutinck-Gomes is de advocatuur nog steeds vrij homogeen. “De advocatuur nu bestaat eigenlijk vooral uit ‘dezelfde’ mensen. Het is ook psychologisch bepaald dat je bij sollicitaties vaak onbewust een voorkeur hebt voor mensen die net zo zijn als jij. Daarom is het goed als we voor mensen met een andere achtergrondgelijke kansen kunnen creëren om toe te treden tot de advocatuur. Heutinck-Gomes komt zelf uit Kaapverdië. “Ik heb andere ervaringen dan mensen die in Nederland geboren zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen met mijn achtergrond veel minder snel lid worden van een studentenvereniging. Terwijl je dat eigenlijk wel moet doen als je je kansen in de advocatuur het grootst wilt maken.”

‘We kunnen het ons niet meer permitteren hier geen tijd in te steken’

Het platform Diversiteit & Inclusie houdt zich niet alleen bezig met diversiteit, maar ook met inclusie. Mark Smeets: “Voelen mensen zich thuis, komen ze daar waar ze terecht willen komen en halen we het beste uit alle advocaten? Als de beroepsgroep zich te veel concentreert op een type mens, laten we heel veel talent liggen. Dit onderwerp wordt vaak nog gezien als een ‘soft’ onderwerp, maar het is eigenlijk een heel rationele en zakelijke overweging. We kunnen het ons in de toekomst gewoonweg niet meer permitteren om er geen tijd en energie in te steken.”

U kunt de nieuwe aflevering van NOvUM hier terugkijken:  

Podcast
Deze aflevering van NOvUM kunt u ook streamen als podcast via Spotify

NOvUM logoNOvUM
De NOvA organiseert onder de naam NOvUM digitale debatten en interviews over de actualiteit en de praktijkvoering van advocaten. Gasten uit en rondom de advocatuur geven hun visie hierop. Daarbij komen diverse meningen aan bod, het NOvA-standpunt kan hier deel van uitmaken maar dat hoeft niet. U kunt deze debatten digitaal bekijken en reageren via X (@advocatenorde #NOvUM). 

2021