15jan

Sta op voor de rechtsstaat!

Gezamenlijke verklaring van de Nederlandse orde van advocaten, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, Sociaal Werk Nederland, de Federatie Opvang en de RIBW Alliantie.

Nederland is een rechtsstaat. Een staat waarin mensen kunnen rekenen op de bescherming van hun rechten en vrijheden. Tegenover de overheid, maar ook tegenover andere partijen. De toegang tot het recht is dan ook een grondrecht dat door de overheid moet worden gewaarborgd. Daarvoor is onder andere hard nodig dat mensen met een probleem de juiste hulp krijgen. Dat er betaalbare griffierechten, het toegangskaartje voor de rechtbank, zijn. Maar ook dat rechtzoekenden met een lager inkomen een advocaat kunnen betalen.

Een rechtsstaat voorkomt onder andere klassenjustitie, dus dat de één door zijn of haar afkomst niet meer rechten heeft dan de ander. Het biedt rechtszekerheid, dus dat je weet wat je rechten zijn en dat deze uitgevoerd worden. Het beschermt ons tegen de macht van de overheid door middel van grondrechten, wetten en andere regels. Het betekent dat er toegang is tot onafhankelijke rechters die de naleving van deze wetten en regels toetsen, maar ook dat er toegang is tot betaalbare en goede rechtsbijstand in het geval van een juridisch probleem.

Om ervoor te zorgen dat rechten en plichten gehandhaafd kunnen blijven worden hebben we onze rechters, advocaten en andere (rechts)hulpverleners hard nodig. Daarvoor is nodig dat voldoende wordt geïnvesteerd. Dat we in Nederland in een rechtsstaat leven is namelijk ook ‘gewoon’ iets om trots op te zijn en belangrijker nog: om ervoor te waken dat hij blijft. Sta met ons op voor de rechtsstaat!

Nederlandse orde van advocaten

Logo NOvA bold

Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak

Logo NVvR

Sociaal Werk Nederland

Logo Sociaal Werk Nederland

Federatie Opvang

Logo Federatie Opvang

RIBW Alliantie

Logo RIBW

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Protestacties advocatuur
Advocaten voeren op 15 en 16 januari door het hele land actie voor het behoud van goede rechtsbijstand voor iedereen in Nederland. Aanleiding zijn de plannen van minister Dekker om het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand drastisch te herzien. Naast protestacties door lokale orden roept de NOvA advocaten op om op 23 januari naar het Tweede Kamerdebat Den Haag te komen om een stevig signaal af te geven aan de politiek.

2019