25mrt

NOvUM aflevering 2: “Het is niet stoer om bedreigd te worden en het hoort er niet bij”

Bedreigd worden kan een enorme impact hebben, zowel zakelijk als privé. Daarover gaat de tweede aflevering van NOvUM. Gasten zijn AR-lid Robert Crince Le Roy (portefeuille Weerbaarheid) en Ine Spee van ARQ-IVP, die onderzoek doet onder advocaten en rechters naar de psychosociale gevolgen van bedreigd worden.

NOvUm afl 2 Robert Crince le Roy - Ine SpeeCrince le Roy, die zelf ook met bedreiging te maken heeft gehad: “Denk niet dat het stoer is als je wordt bedreigd. Het hoort er niet bij!” Spee bevestigt dit: “Neem een bedreiging serieus, bespreek het met collega’s en straal als beroepsgroep uit dat je dit niet accepteert.”

Crince Le Roy gaat in op de handreikingen die de NOvA aan advocaten biedt die zich bedreigd voelen. Advocaten kunnen bellen met het noodnummer van de NOvA, of de telefonische hulplijn Law Care. Ook kan kosteloos een veiligheidsscan worden gemaakt van de werkplek en kunnen NAW-gegevens worden afgeschermd. “Wacht niet te lang. Je kunt bij bedreiging op een hellend vlak terecht komen en je onafhankelijkheid verliezen, bijvoorbeeld door een zaak maar niet aan te nemen. Dat is onwenselijk.” Spee: “Uit ons onderzoek blijkt dat contact met ‘lotgenoten’ heel erg kan helpen. Iemand die weet wat je doormaakt en advies kan geven. Die mogelijkheden zijn er, dus maak er gebruik van.” 

Kijk hier de tweede aflevering van NOvUM of luister naar het audiofragment.  

 

NOvUM logoNOvUM
De NOvA organiseert onder de naam NOvUM digitale debatten en interviews over de actualiteit en de praktijkvoering van advocaten. Gasten uit en rondom de advocatuur geven hun visie hierop. Daarbij komen diverse meningen aan bod, het NOvA-standpunt kan hier deel van uitmaken maar dat hoeft niet. U kunt deze debatten digitaal bekijken en reageren via X (@advocatenorde #NOvUM). 

2021